Tudor Queens

Nominatie Gouden Label – Op deze cd zijn de bloedstollende finales bij elkaar gebracht uit drie opera’s die Gaetano Donizetti componeerde rond het Engelse koningshuis. Ze leveren vocale hoogstandjes op voor Diana Damrau gepaard met de dramatische spanning waar Antonio Pappano een patent op heeft. Het belooft dus een super-de-luxe opname te worden.

De eerste Tudor Queen waar we kennis mee maken, is de tragische Anna Bolena. De scène is een combinatie van waanzins- en sterfscène. De passage zet in met een prachtig koorfragment, waarin het koor van de Accademia di Santa Cecilia ons meteen in de dynamiek en de bewogenheid van het drama dompelt. In Al dolce guidami, de eerste aria van Anna die door de Engelse hoorn prachtig wordt ingeleid, mijmert ze over haar verloren geliefde Percy. Diana Damrau toont zich een icoon van de expressieve dramatische coloraturen die Donizetti componeert. Ze beheerst alle variaties van luid en zacht, bereikt de ijle hoogte met volle stemkracht. De aria wordt even onderbroken door de feestmuziek, aangezien het huwelijk van Enrico met zijn nieuwe vrouw Giovanna tegelijk met de terechtstelling van Anna Bolena plaatsheeft! In de cabaletta Coppia iniqua (schandelijk koppel) schenkt Anna het nieuwe paar vergiffenis en slaagt Damrau erin de virtuoze trillers en extreme tessituur emotionele waarde te verlenen.

Het fragment is exemplarisch voor de volgende aartsmoeilijke passages uit Maria Stuarda en Roberto Devereux. Ook de finale van Maria Stuarda is de culminatie van de opera. Dankzij haar lyrische intensiteit geeft Damrau zowel uitdrukking aan het lijden en de angst van Maria als aan haar trots. De stem is weelderig, vol en flexibel. Met grandeur gaat Maria Stuarda de terechtstelling tegemoet. In Roberto Devereux is Elisabetta de protagoniste. In de finale moet Roberto de rivaliteit tussen Elisabetta en haar gezelschapsdame Sara bekopen met de ter dood veroordeling. Na zijn terechtstelling is Elisabetta ten prooi aan angstvisioenen die haar tot waanzin drijven: Quel sangue versato. Het is zowel emotioneel als vocaal een halsbrekend slot van de opera, met een dramatische spanning die dankzij het schitterende orkest van Santa Cecilia en de gedreven dirigent Antonio Pappano ijzingwekkend aangrijpend is. De zangers in de andere partijen zijn zorgvuldig geselecteerd uit de “Fabbrica”, het Young Artist Program van het Teatro dell’Opera di Roma en ontgoochelen nergens.

Grote vrijheid

Het is altijd boeiend als artiesten bij hun prestatie een persoonlijke visie op het uitgevoerde werk geven. Graag haal ik dan ook enkele citaten aan die Damrau in het cd-boekje meegeeft. De reeks te vertolken karaktertrekken die ze in zijn muziek ervaart, is indrukwekkend: “Donizetti geeft deze koninginnen in hun min of meer historisch authentieke opera’s eindeloze gevoelsdimensies […] Vooral toont hij ze in hun vrouwelijkheid. Hij geeft hun bereidheid tot liefde, barstende tederheid, onstilbaar verlangen, kwetsbaarheid, grandioze allure, sterkte, geloof, ijdelheid, trots, genadeloosheid, verzekerdheid en hardheid, verantwoordelijkheid en machtsbewustzijn, woede, ergernis, vertwijfeling, machteloosheid, hopeloosheid, treurigheid […] een gevoel van doodsangst ligt er steeds onder.” Ze stelt ook dat Donizetti’s muziek de stem grote vrijheid laat en ze ondersteunt door sfeer, energie en wondermooie melodieën.

Damrau spreekt ook mooie woorden van dank voor het orkest en zijn dirigent: “Antonio Pappano is een meester van deze kunst en de beste partner die men zich voor zo’n project kan inbeelden. Wat hij en zijn onschatbaar Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia in elk moment van de opname aan knisterende energie, inspiratie en concentratie opbrachten, kan enkel vleugels geven! Ik dank hen daar heel erg voor!”

Dit is een cd die ons verwent met heerlijk belcanto en tegelijk een weergave is van een intense en emotioneel geladen samenwerking.


  • WAT: Tudor Queens, met muziek van Gaetano Donizetti (1797-1848) uit de opera’s Anna Bolena, Maria Stuarda en Roberto Devereux
  • WIE: Diana Damrau (sopraan), Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia & Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia o.l.v. Antonio Pappano
  • UITGAVE: Erato 0190295280932
  • BESTEL VIA JPC 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC