Tsjechische romantiek doet je verlangen

Vloeiende pianokwartetten van Dvořák

**** Het Busch Trio, bestaande uit Mathieu Van Bellen, Ori Epstein en Omri Epstein, speelt samen met Miguel Da Silva het eerste en tweede pianokwartet van de Tsjech Antonín Dvořák: liefhebbersmuziek. De romantische warmte wordt sterk benaderd, al zit onze huidige harde tijd ook in de vertolking.

Eén van de meest opvallende punten die je hoort tussen beide werken is de inzet van het twee pianokwartet; die is zo Slavisch als maar zijn kan daar waar het eerste deel bij ogenblikken aan Schubert doet denken, kortom meer Duits van karakter is. Verder gaan we beide werken niet analyseren of met elkaar vergelijken. Je kan daar op het wereldwijde web en in de vakliteratuur heel wat informatie over vinden. Wij gaan ons verdiepen in de uitvoering.

Het kwartet speelt met een absolute professionaliteit en in uitvoerige lijnen die de melodieën kleuren en ondersteunen. Welk instrument ook aan bod komt met leidinggevende zinnen, het domineert nooit de anderen. De balans kan niet beter, zeg maar dat ze uitmuntend is. Opnametechnisch is gekozen voor een grote zuiverheid, iets té zuiver zelfs – de nagalm is ingeperkt, wat de strijkinstrumenten wat harder van toon maakt tegenover de piano. Anderzijds komen de fraseringen beter tot uiting dan het geval zou zijn tijdens een live-opname. Je moet ook niet veel moeite doen, helemaal geen eigenlijk, om luisterend met gesloten ogen de musici op de juiste plaats te zien spelen.

Er wordt niet alleen zeer zingend en warm gemusiceerd, maar soms ook ‘te intelligent’ wat bepaalde accentueringen harder maakt en net iets te veel de overdaad in alles van onze hedendaagse samenleving presenteert. Het zijn keuzes waar de ene meer van houdt dan de andere. Het voornaamste is en blijft dat de geest van Dvořák waakt over deze uitvoering en nog meer dan voldoende romantische geladenheid geeft. Duidelijke pluspunten met een paar bedenkingen. Deze laatste mogenhet luistergenot echter niet bederven.


  • WAT: Antonín Dvořák, Piano Quartet no. 1 & 2
  • WIE: Busch Trio, Mathieu Van Bellen, Ori Epstein, Omri Epstein, Miguel Da Silva
  • UITGAVE: Alpha-Classics ALPHA 288, www.alpha-classics.com

Muzikale benadrukking van volkse waarden

*** “Tsjechische muziek is sinds mijn kindertijd een deel van mijn leven. Niet alleen de klassieke, maar ook de volkse muziek bedoel ik hiermee. In feite is het de melodische schoonheid en de harmonisch en ritmische rijkdom van volksmuziek, een stijl die zich met mijn ziel verbond, die me helpt de taal van onze meest vernieuwende componisten te begrijpen, componisten die ons rijke culturele erfgoed met zich dragen”, aldus de violist Jan Talich.

Samen met Petr Jiřikovský speelt hij de cd vol met werken voor viool en piano van Smetana, Dvořák, Suk, Janáček en Martinů. Namen van componisten die de Tsjechische muziek van halfweg de 19de eeuw tot ruimschoots halfweg de 20ste eeuw bepaalden.

Mocht ik de cd samengesteld hebben, had ik het laatste werk – dat van Martinů er niet bijgenomen. Het is te snedig en koel, de stijlbreuk is net te groot tegenover zowat al de andere werken in deze verder geslaagde opname. Het meest hartveroverende werk qua ziel én muzikaliteit in de uitvoering zijn de vier romantische stukken voor viool en piano, opus 75, van Antonín Dvořák. Meezingen kan je ook, als je wil, met de vier stukken voor piano en viool, opus 17, van Josef Suk. De vierdelige vioolsonate van Leoš Janáček vraagt al meer kennis van de luisteraar. Meezingen zit er niet meteen in en de aandacht wordt vereist zoniet gaat teveel van de muziek verloren. Het openingswerk van de CD is een eenvoudig aangename compositie, een tweedelige sonate voor de beide instrumenten, van Bedřich Semtana.

Liefhebbers van romantische en post-romantische kamermuziek gaan met deze opname zeker kunnen wegzinken in de luie zetel, genietend van wat het oor geboden wordt.


  • WAT: Czech Music: Smetana, Dvořák, Suk, Janáček, Martinů
  • WIE: Jan Talich (viool) & Petr Jiřikovský (piano)
  • UITGAVE: ČSOB Private Banking

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Laatste berichten

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC