Trumpet Concertos | Lucienne Renaudin Vary

“Lucienne Renaudin Vary’s trompet blaast niet, hij zingt – en in vele kleuren,” schreef BR-KLASSIK waarderend, en OPUS KLASSIK koos de prille twintigjarige als haar Young Artist van 2021. Aan de zijde van Michael Sanderling en het Lucerne Symphony Orchestra combineert de uitzonderlijke jonge artiest zelden gehoorde solostukken van Neruda, Arutiunian en de jazzmuzikant Harry James met twee paradepaardjes van het trompetrepertoire: de trompetconcerten in Es-groot van Hummel en Haydn.

Zowel Haydn als Hummel droegen hun concert op aan een virtuoos uit hun tijd, de Weense hoftrompettist Anton Weidinger. Hij speelde een rol in de ontwikkeling van het moderne instrument, en met zijn trompet met toetsen was het voor het eerst mogelijk om niet alleen natuurlijke, maar ook chromatische tonen te produceren. Haydn was de eerste die een soloconcert schreef voor het nieuwe instrument, en hij maakte uitgebreid gebruik van de nieuwe mogelijkheden. Lucienne Renaudin Vary bekent dat het spelen ervan de “verwezenlijking van een absolute droom” was sinds zij de klanken voor het eerst hoorde op tienjarige leeftijd. Aan het eind van de opnamedagen speelde de trompettist een spontane improvisatie op een thema uit Haydns fantasierijke concerto – het stuk vond zijn plaats op het album als post-scriptum over Haydn. De volbloed musicus brengt ook haar handelsmerk van het combineren van swing en klassieke muziek naar voren in het Concert voor Trompet van jazztrompettist Harry James.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: