Troostende tristesse met Arvo Pärts Stabat Mater

**** Dirigent Graham Ross is een bedreven dirigent op het vlak van koormuziek. Hij dirigeert een breed palet gaande van liturgische muziek, Russische en Engelse koormuziek van onder meer Glinka, Tjaikowski tot Britten, van de Engelse renaissance tot hedendaagse muziek. Nieuwe en oude muziek zijn voor hem geen gescheiden werelden.

Op deze release (27 maart ‘20) brengt dirigent Graham Ross en het uitstekende koor van Clare College Cambridge, met zijn prachtige soepele stemmen vol expressiemogelijkheden, onder meer een selectie van de Estse componist Arvo Pärt en wel om een speciale reden. Het Dmitri Ensemble begeleidt.

Ze eren daarmee namelijk Arvo Pärt die op 11 september 85 jaar wordt. De componist heeft immers tot op de dag van vandaag een belangrijke invloed gehad op de koormuziek. Eind jaren ’80 putte Pärt inspiratie uit de koortraditie van de middeleeuwen en de renaissance. Uit die periode van intensieve studie kwamen de meesterwerken voort die nu deel uitmaken van zijn onmiskenbare stijl, de verfijnde klankwereld van ‘tintinnabulation’.

Op de cd staat ook werk van nog twee andere vooraanstaande levende componisten van wie  Arvo Pärt de nestor is, de Schotse klassieke componist James Mac Millan en de Letse Peteris Vasks. Het werk van deze drie componisten brengt eenheid in de verscheidenheid. Het oeuvre van de ene componist is u waarschijnlijk vertrouwd, de andere onbekend én meteen een ontdekking. In deze beklemmende coronatijden tilt hun muziek, een en al uitgepuurd raffinement, u naar een ander universum.

De eerste twee werken op de cd zijn van de hand van Arvo Pärt ‘Da pacem Domine’, een simpel gebed voor vrede en ‘The woman with the Alabaster Box’ beide voor gemengd koor a capella. Vocale inkleuring die beroert door de puurheid en sonoriteit. De stemmen wentelen om elkaar heen vol vocale subtiliteit wat betoverend overkomt.

De compositie ‘Plainscapes’ voor gemengd koor viool en cello Van Peteris Vasks is anders en toch weer niet, de magie van enkele noten, een werk vol authenticiteit. Viool en cello zijn een en al streling voor het oor.

Dan weer twee werken van Arvo Pärt: het wondermooie ‘Magnificat’ (1989) en ‘Nunc dimittis’ (2001). Het gemengd koor brengt een eerbetoon aan het oeuvre van Pärt badend in uitzonderlijke eerbied, warmte en verfijning. Hemelse muziek afwisselend sereen, geëxalteerd, spiritueel, zonder de aandacht te verliezen voor helderheid, kleur en frasering.

Het werk van James Mac Millan ‘Miserere mei’ is gebaseerd op Psalm 51, een psalm die door de eeuwen heen veel op muziek gezet. Deze 21ste eeuwse versie heeft een ruim register aan emoties, zit vol experimentele klankkleur en imponeert door de bijzondere affiniteit met de inkleuring van de vertolkers, een mix van introspectie, harmonische eenvoud en bravourvolle melodische vertolking. Muzikale gedrevenheid op topniveau.

Het laatste werk op deze cd is Pärts’ ‘Stabat Mater’ voor gemengd koor en strijkers. Een werk dat helemaal thuis hoort in deze paastijd. Pergolesi componeerde zijn Stabat Mater, de lijdende Maria aan het kruis ruim 260 jaar geleden, deze van Pärt stamt uit 1985. Hij bereikte er een cultstatus mee. Pergolesi verklankte de devote tekst uit de 13de eeuw als een barokke opera. Arvo Pärt schreef een ingetogen en sereen ‘Stabat Mater’. De tekst wordt gezongen in een langzaam recitatief en de schaarse open textuur van de zanglijnen lopen parallel met de snaarpartijen en tilt de stemmen op. Het geheel wordt gekenmerkt door kwetsbaarheid, tonaliteit en meditatieve rust.

Om heerlijke melodieën en momenten van treffende schoonheid zit deze cd niet verlegen. Een feest van de koormuziek, tonen aan elkaar gesmeed als fijn filigraan, een stukje paradijs op aarde, een balsem voor de ziel, een opkikker voor de mentale gezondheid tijdens de helse covid-19 pandemie. De prachtige koorklank vindt steeds weer de directe route naar uw hart. Een kwaliteitsproduct in alle opzichten. Bij deze muziek valt het alledaagse weg, ze voert je mee naar een weidse rustgevende plek.

Deze cd zal zeker gesmaakt worden zowel door het traditionele klassieke publiek als door een nieuwe generatie.


  • WAT: Stabat Mater – Arvo Pärt, James Mac Millan en Peteris Vasks
  • WIE: The Choir of Clare College Cambridge  & The Dmitri Ensemble o.l.v. Graham Ross
  • UITGAVE: Harmonia Mundi HMM905323
  • KOPEN: JPC

 

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC