Trio Koch mag uitbreiden

*** Luisteren naar de nieuwe cd van het Luxemburgse Trio Koch is een genoegen. Het trio bestaande uit vader Philippe (viool), dochter Laurence (viool) en zoon Jean-Philippe (piano) presenteert werken van Moszkowski (1854-1925), Darius Milhaud (1892-1974), Bohuslav Martinu, (1890-1952). Een interessant programma met werk van twee tijdgenoten voorafgegaan door dat van een wat oudere collega. Trouwens in het beperkte repertoire voor deze bezetting kun je moeilijk om deze werken heen.

De uitvoeringen zijn voortreffelijk. Zelfs de Suite van Moszkowski – toch geen hoogvlieger – komt overtuigend over. Het is een licht werk, tegen het salonmuzikale aan, maar de geïnspireerde uitvoering tilt het naar een hoger niveau. Hier en daar overheerst de piano enigszins, maar dat ligt bij deze bezetting voor de hand. De rol van de ontbrekende cello en/ of altviool wordt door de piano overgenomen met alle gevolgen voor de klankbalans van dien.

In Milhauds sonate uit 1914 voor twee violen en piano zijn alle instrumenten echter mooi in balans. Dit is natuurlijk ook betere muziek met een strakker omschreven rol voor de piano. Vol  charme, verfijning en humor. Trio Koch brengt een subtiele, genuanceerde interpretatie. En de goesting spat er van af. Mooie dynamiek, ritmisch precies, nooit zwaar en prachtig van toon, elke noot is muziek.

De Sonatine voor twee violen en piano van Martinu sluit hier prefect op aan. Een prachtig stuk vol weemoed, perfect geschreven voor deze bezetting. Martinu was zelf violist, en speelde daarnaast ook uitstekend piano. Dat valt goed te horen. Ook hier brengt de doeltreffende interpretatie alle nuances over het voetlicht. Met voor mij als hoogtepunt het stemmige andante, dat zo lees ik in de toelichting, uitgevoerd werd bij de begrafenis van de componist in 1959. Zo is Martinu in zijn eigen schoonheid gestorven.

Dit is een mooie cd, die ik iedereen die eens wat anders wil horen, van harte kan aanbevelen. Trio Koch is een aanwinst, maar helaas vist het in een vijver waar maar weinig vis in zwemt. Met zo’n beperkt repertoire ben je gauw uitgespeeld. En dat is zonde! Daarom doe ik een suggestie: breid uit naar een wat ruimere en meer gangbare bezetting of speel in wisselende bezettingen, zodat we ook de komende jaren nog van de familie Koch kunnen blijven genieten. Is er niet nog een altviool of een cello in de familie? Of beide?  Wat het ook wordt, ik kijk uit naar het vervolg.


  • WIE: Trio Koch
  • WAT: Moritz Moszkowski – Suite in g, for two violins & piano, Darius Milhaud – Sonata for two violins & piano, Bohuslav Martinu – Sonatina fort wo violins & piano
  • UITGAVE: Etcetera KTC 1543
  • FOTO: © Sébastien Grébille

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC