Triatu

Triatu, Sensa Nome

**** Let wel op het uitroepingsteken in onze titel. Triatu is een slagwerkerstrio (Björn Denys, Dimitri Dumont en Frank Van Eycken). Triatu is oud Frans en betekent drie troeven. 

**** Let wel op het uitroepingsteken in onze titel. Triatu is een slagwerkerstrio (Björn Denys, Dimitri Dumont en Frank Van Eycken). Triatu is oud Frans en betekent drie troeven. Het repertoire van het trio bestaat hoofdzakelijk uit hedendaagse  ‘klassieke’ muziek en, als het even kan, muziek van eigen bodem. Waarvoor onze diepe erkentenis en welgemeende proficiat, want dit is alles behalve een gemakkelijke, laat staan een commerciële keuze.

Let wel, nogmaals: dit is geen portie easy listening die je in de cd-speler zou leggen terwijl je de afwas van een halve week doet. Een flinke portie inspanning vanwege de luisteraar mag ook wel af en toe.

Onze eerste kennismaking met dergelijke muziek dateert uit een bijna ver verleden: toen Karel Goeyvaerts (1923-1993) nog leefde en deze minzame man ons zeer vriendelijk vroeg om met open oren te luisteren. “Vergeet even wat je al weet over muziek en laat dit op je inwerken.” Dat horen we intussen wel vaker in verband met eigentijdse kunstmuziek.

Wie graag een mondje uitleg leest over de muziek die hij of zij wil leren kennen, is hier aan het goede adres. Over elk van de vijf stukjes – met een verteerbare lengte die varieert tussen iets minder dan 3 en net iets meer dan 9 minuten – lees je in het bijbehorende boekje een korte, zeer begrijpelijke en dus verhelderende uitleg door iemand “met kennis van zaken”. Dat zijn: professor Mark Delaere, docent slagwerk Gert François, componist Frank Nuyts, percussionist Marcel Andriessen en Jurgen De bruyn, artistiek directeur van Zefiro Torna. 

De uitleg hier in extenso herhalen is te dom. Deze cd kopen is de boodschap!

U hoort Litanie II van Karel Goeyvaerts, die enigszins afwijkt van andere Litanieën door de aanwezigheid van een refrein.

A=a=A=α van Thomas Smetryns straalt rust uit aan de hand van mooie klanken die doen denken aan die van een muziekdoos.

Met Vel, Rand en Tand is een compositie boordevol dynamische contrasten van Frans Geysen. “Laat de noten spreken”, vertelt Frank Nuyts.

Drama is een zesdelige reeks pareltjes van Guo Wenjing voor drie paar cimbalen en de stem van de muzikanten. We vonden het wel iets moeilijker dan de overige composities op deze cd, maar Marcel Andriessen overtuigt ons: “Wat het vak van percussionist zo mooi maakt is: klank, klank en nog eens klank.

Tot slot weerklinkt Trio per Uno van Nebojsa Jovan Zivkovic. De gebruiksaanwijzing krijgt u van Jurgen De bruyn: “Neem drie mannen, geef hen één grote trom, elk een paar bongo’s en Peking-gongs en ‘let them scream and beat the hell out of it’.

Hou misschien de volumeknop in de gaten zodat u geen ruzie krijgt met de buren, want voor u het weet bent u verkocht voor deze boeiende belevenis. De muzikale supervisie van de opname was in handen van Luc Brewaeys en de opnametechnicus was Harry De Winde, namen die bij ons gelden als referentie en die het buitenland ons best mag benijden.

Een pas binnengelopen bericht: slagROOM, een productie van Jeugd & Muziek en Triatu + 1 wint de YEAH-Award in 2011. Yeah staat voor “Young European Award to Highlight creative minds en musical ideas”. ‘t Is maar dat u het weet.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC