Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!
Het Vleeshuis bezoeken is altijd een beetje reizen. Reizen in de tijd, reizen in de wereld van de muziek. Deze keer stond de tango centraal. Onder het motto ” Tragische tango” schetsten Jan Dewilde, de bevlogen coördinator van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en bibliothecaris van het Kon. Conservatorium Antwerpen, Erik Zwysen en Jolien Paeshuys hoe de nood aan ontspanning na de gruwelen van WO I de weg effende voor dans- en balorkestjes en bioscooporkesten en leidde tot de commercialisering van de mechanische muziek en de doorbraak van de geluidsfilm.
Hun lezingen werden geïllustreerd door een hoogst interessant pianorecital door Gottlieb Wallisch, geboren in Wenen en nu pianodocent aan de University of Arts in Berlijn. In 2020 gaf hij zijn prestigieuze carrière, die zeer jong begon in de Gouden Zaal van de Weense Musikverein, en hem na de Koningin Elisabethwedstrijd 1999 met de meest befaamde concertzalen, festivals, wereldorkesten, dirigenten en platenlabels in contact bracht, een nieuwe wending met zijn CD- project “20th Century Foxtrots”, dat Naxos uitbracht in de serie “Grand Piano Records” en dat nog steeds loopt.
Wallisch putte uit de CD’s die gewijd waren aan Tsjechië, Duitsland/Oostenrijk en, ja, België. Dat leverde een verrassende kennismaking op met werk van August Bayens, Clément Doucet en Emmanuel Durlet. De compositie van Durlet, “Tragische tango” was een klein wonder van diepgang en intensiteit. Die kregen nog een extra laagje door de aanwezigheid van mevrouw Andrea Durlet, die geen gelegenheid laat voorbij gaan om het werk van haar vader de aandacht te geven die het verdient.
August Baeyens stond ook op het programma van het korte liedrecital door Isabelle Storms en Hanna Aelvoet, net als Karel Albert.
Het feestje eindigde – hoe kon het ook anders? – in de kelders van het Vleeshuis rond het boegbeeld van de mechanische muziek, het kleurrijke imposante orgel dat zo veel tenten en kermissen charme bijzette.