Toeters en bellen

Klara4Kids,Toeters en bellen, Klassiek op het plein, EMI

**** Zopas verscheen een nieuwe cd in de reeks Klara4Kids. Het thema is dit keer: Toeters en bellen en er zijn vooral kermis en circusmuziekjes gekozen. 

**** Zopas verscheen een nieuwe cd in de reeks Klara4Kids. Het thema is dit keer: 'Toeters en bellen' en er zijn vooral kermis en circusmuziekjes gekozen. Na de cd’s Ezels en Elfen, Van Aap tot Zwaan, Poppen en Soldaatjes en Prinsen en Prinsessen, past deze cd hetzelfde principe toe: leuke fragmentjes uit het klassieke repertoire die prettig zijn voor kinderen (en volwassenen!). Het prettige kan op deze cd’s vele vormen aannemen: levendige ritmen, dansende klanken, veel variatie van instrumenten.

Plezier wordt tegelijk gecombineerd met leren luisteren naar muziek zonder ooit maar ergens schools of belerend te worden. Kinderen worden vertrouwd gemaakt met verschillende ritmen in muziek, met dansvormen, met de klank van instrumenten en ze leren tegelijk kleine – vaak populaire – stukjes uit het klassieke repertoire kennen. Voordelen die zich herhalen op elk van de reeds verschenen cd’s en de hele serie vormt dus een steeds ruimer spectrum van dergelijke stukjes. De verzamelde fragmenten zijn stuk voor stuk kwalitatieve uitvoeringen met goede orkesten en ensembles uit de EMI-discografie.

Elke uitgave heeft nog een speciale meerwaarde: de stukjes worden rond het thema in een verhaaltje gegoten. Hier bij voorbeeld wekt de melodie van Broeder Jacob de kinderen, die moeten opstaan want het is kermis en er is een stoet en het circus komt enzovoort. Er wordt een verhaaltje gemaakt om van het ene stukje naar het andere te gaan. Een verhaaltje dat (voor een volwassene?) soms een beetje met haken en ogen aan elkaar hangt, maar een kind maalt er niet om. Het verzint trouwens bij het luisteren vaak zelf personages of verhaaltjes, los van de geboden teksten, zodat de cd tegelijk een speelse stimulans is voor hun verbeeldingsvermogen. De cd moet niet absoluut als een doorlopende luistersessie gebruikt worden, een gebruik met kleine happen en stukjes is aangewezen. Om in één stuk te horen is ze voor kleine kinderen trouwens te lang en de volgorde van sommige stukken is niet altijd ideaal. De verhaaltjes worden op elk blad van het mooi uitgegeven cd-boek origineel en knap geïllustreerd door Gerda Dendooven, waardoor de cd tegelijk een mooi prentenboek wordt.

Deze reeks met muziek voor kinderen – die ook door volwassenen gesmaakt kan worden – is een prachtig initiatief van Klara (met name van producer Liesbet Vereertbrugghen) dat vele (groot)ouders en muziekleraars kan helpen de kinderen prettig en ongedwongen in de wereld van de klassieke muziek binnen te leiden. Misschien een tip met de komende feestdagen op komst!

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC