Toegankelijke melodische schoonheid in Sea Pictures

Van het elegante Salzburg, naar de Duitse Alpen en de Britse kust. Dit concert dompelt ons onder in drie verschillende werelden die als koppelteken de pure melodische schoonheid hebben.

Van Richard Strauss brengen we diens fabelachtige Hoboconcerto in D. Een laat werk van de hoogbejaarde componist waarin hij lijkt terug te blikken op zijn muzikale leven en waarin echo’s te horen zijn van Mozart maar waarin hij ook teruggrijpt naar zijn eigen vroege oeuvre. Het Hoboconcerto van Strauss wordt beschouwd als één van de beste hoboconcerten uit de twintigste eeuw. Solist is Arie van der Beek, hoboïst uit het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen.

De première van Edward Elgars liederencyclus Sea Pictures volgde kort op diens beroemde Enigma Variations. Het bevat een web van thema’s die de wisselende stemmingen van de zee uitdrukken van de rustgevende deining en pure romantiek tot het gevaar van de donkere golven. De finale van het laatste lied moet niet onderdoen voor de grandeur van de Enigma Variations.

Deze Sea Pictures worden van de juiste jodium voorzien door Ekaterina Romanova, mezzosopraan in het Koor Opera Ballet Vlaanderen.

Maar we beginnen het concert met een oorwurm van jewelste: de 29ste Symfonie in A van Wolfgang Amadeus Mozart. Met deze symfonie schudt de achttienjarige Mozart het etiket van wonderkind van zich af en slaat hij zelfbewust zijn artistieke vleugels uit. Deze symfonie moet iedereen ooit eens live gehoord hebben en de zachte pulserende herhalingen van het openingsdeel zal de bezoeker zeker nog dagen erna neuriën.

Muziekdirecteur Alejo Pérez leidt het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen door dit concert dat bestemd is voor een breed publiek en een ideale instap is voor mensen die willen proeven van een breed geschakeerd buffet aan toegankelijke muziek. Ideaal voor de donkere decembermaand maar dan zonder de kitsch van de feestperiode.

DE SINGEL
ANTWERPEN

zo 11 dec om 15:00u

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE
GENT

do 15 dec om 20:00u

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: