Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

This is not a pipe… Organ Festival 2019

Tweede editie door Brusselse Orgels 1 tot 4.2.2019

Vanaf vrijdag 1 tot en met maandag 4 februari, 2019, zullen de Vereniging Brusselse Orgels en ECHO (European Cities of Historical Organs) de orgels van de stad laten klinken, van groot naar klein, de meest heilige en de meest populaire, door het aanbod de Brusselaars hun fabuleuze erfgoed te laten (her) ontdekken ter gelegenheid van de tweede editie van “This is not a Pipe … Organ Festival”.

Van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal naar de Koninklijke Kapel en via de Sint-Gorikshallen, zal het orgel 4 dagen lang zingen. Het wordt tevens een ontdekking van ‘de vingers’ van gerenommeerde als jonge organisten te ontdekken. Je neemt waar hoe orgelmuziek in de kathedraal kan worden verruimtelijkt, of zie hoe een violist met zijn voeten speelt, op het orgelpedaal.

Het orgel is een magisch instrument, de betoverende, fantastische klanken, die van ver klinken en toch zo dichtbij zijn tijdens onze dagelijkse reis in de stad, zonder ons bewust te zijn van dit buitengewoon erfgoed.

Het doel van dit jonge festival is om op allerhande manieren de vele gezichten van dit ongelooflijke instrument te onthullen en het omringende erfgoed te bewonderen. Weet het grote publiek bijvoorbeeld dat het orgel op eigen kracht een orkest kan vervangen ?

Dat het orgel lang vóór het christelijke tijdperk in het oosten werd geboren ? Dat Brussel 165 orgels telt ?

Programmatie

4 dagen, 15 evenementen, 10 plaatsen, 14 orgels, 23 organisten

  • een concert met drie orgels in het koor van de kathedraal,
  • een orgelwandeling van de Karmelietenkerk naar de Rijke-Klaren via de Sint-Gorikshallen met de ontdekking van een orgelpositief,
  • concerten van jonge organisten van Belgische conservatoria (Nederlands en Franstalig) en een jonge russische organist,
  • masterclasses gegeven door Europese meesters aan studenten uit Duitsland, Portugal, Italië, Nederland, Frankrijk en België.

Brusselse Orgels is een vereniging die organisatoren van orgelconcerten in Brussel-Stad samenbrengt onder de hoede van de Schepen van Cultuur. Brusselse Orgels werkt samen met ECHO, European Cities of Historical Organs, waarvan de Stad Brussel lid is.

Er zijn prachtige instrumenten, getalenteerde organisten, evenals een publiek van liefhebbers en ontdekkers van het orgel. Dit alles in de hoofdstad van Europa, die in de negentiende eeuw een historische rol speelde bij de ontwikkeling van scholen van Franse en Belgische orgels.

‘Brussel Zijn Orgels’ organiseert bijna 120 evenementen per jaar. Van de renaissance tot het hedendaagse, via de barok, het romantische en het symfonische: de orgelcultuur is oneindig rijk.

Het is beter om deze rijke cultuur en erfgoed, om “live” het orgel in alle staten te beleven dat het festival “Dit is niet een Pipe Organ Festival …” zijn tweede editie in Brussel lanceert met eenvoud en humor die ons land kenmerkt.


  • WAT: This is not a pipe… Organ Festival
  • WAAR & WANNEER: verschillende orgels in Brussel, 1 tot 4 februari 2019+
  • INFO: Het volledige programma vindt u op deze link
  • CONTACT : Xavier Deprez (FR/NL) 0495 53 06 14 info@brusselscityoforgans.org

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.