Theaterfestival (do 31 aug. – zo 10 sept.)

In september start het nieuwe theaterseizoen. Het seizoen 2016-2017 werd andermaal kritisch opgevolgd door de Theater Jury. Er werd gewikt en gewogen, gedelibereerd en de 12 meest briljante voorstellingen weerhouden.

Het Theaterfestival zet 10 dagen lang, in een uitgelezen verscheidenheid, de spot op het mooiste wat ons theaterlandschap in Vlaanderen, Brussel en Nederland het voorbije seizoen te bieden had. Nog één keer kan u genieten van de meest belangwekkende en toonaangevende theatervoorstellingen. Het blikveld van de jury was heel ruim: van grote repertoirestukken in klassieke schouwburgen tot conceptuele performances op een zakdoek groot, van pure dans voor een publiek van vooral professionals tot genereus locatietheater voor honderden families, van sociaal-artistiek tot hedendaags circus, van halve concerten tot hele marathons. Achter elke selectie zit een heel seizen, een reis door een ingewikkeld stromenland met nieuwe bronnen, onvermoede frisse beekjes en rustige trage rivieren in hun vaste bedding.

Jury

Johan Thielemans (voorzitter), Charlotte De Somviele, Wouter Hillaert, Liv Laveyne, Marijn Lems, Pieter T’Jonck, Els Van Steenberghe, Samme Raeymaeker en Karel Vanhaesebrouck

Uit het juryverslag

“Zo bekende het seizoen 2016-2017 meer dan ooit kleur. Van het Toneelhuis tot De Maan, van De Roovers tot het Gevolg: langzaam wordt diversiteit een meer evidente praktijk in traditioneel witte contexten. Ook aan bod: veel duistere relatie- en familiedrama’s. Theatermakers houden verder de vinger aan de pols van onze sterk veranderende maatschappij: de vluchtelingenkwestie, de mondiale oorlogsindustrie, er worden vragen gesteld bij religieus fanatisme, de toekomst van ons klimaat, de werking van het gerecht. Was het de voorbije jaren stevig spieden om theater voor kinderen en jongeren in de selectie te krijgen, dan had de jury deze keer makkelijk een heel festival kunnen vullen met straf jeugdtheater. Een nieuwe generatie makers en spelers eist hun plek op. Met een frisse fantasie, een nieuw spel met materialen, een onbevangen dramaturgie. De jury was ook ondersteboven van een paar dansvoorstellingen. Bewegende lichamen die geen hoger verhaal dienen, maar het verhaal in al hun concrete abstractie zelf uitkerven in de ruimte, hier in directe relatie tot de muziek. “

Dé 12 (selectie uit 372 voorstellingen) + speeldata

alleen – tg STAN (theater)

In deze monoloog van Fikry El Azzouzi vertelt Sara De Roo een multicultureel liefdesverhaal tussen een  blanke journaliste Eva en de van Marokko afkomstige afwasser Ayoub. Wat begon als een confrontatie tussen twee werelden draait uit op een poging tot verbinding.

wo 6, do 7 & vr 8 sept – 20u30 De Vaartkapoen

tickets €18 / €14 / €10

A Love Supreme – Salva Sanchis & Anne Terese De Keersmaeker / Rosas

Vier mannelijke dansers  dansen het samenspel tussen de vier muzikanten van Coltranes kwartet. Met knallende energie en expressiviteit geven Salva Sanchis en Anne Terese De Keersmaeker een verbluffend beeld aan Coltranes legendarische album.

zo 9, zo 10 sept – 20u30 Kaaitheater

tickets €22 / €18 / €10

 Buko – Abattoir Fermé (theater)

Met een voorraad drank en een typemachine gaan twee drinkebroers en een bezorgster van een Chinees restaurant op zoek naar de zin en onzin van het leven. Drinkend, bluffend en struikelend proberen ze hun leven in een verhaal te gieten. Regie Stef Lernous, spel: Dominique Van Malder en Tom Vermeir.

ma 4, di 5 sept – 20u30 Kaaitheater

tickets €18 / €14 / €10

Chasse Patate – Studio ORKA (op locatie)

In een niemandsland waar alles wegzinkt staat het café van Alice. Er komt zelden iemand langs, maar wie langskomt wil er blijven. Omdat alles er mag zijn wat het is. Een weergaloze voorstelling over dromers, vechters en veel te warm bier.

do 31 aug, vr 1, do 7 sept om 19u

za 2, zo 3 en wo 6 sept om 14u30 en 19u

tickets €16 : €14 en €10

EVOL – Claire Croizé (dans)

De titel EVOL ontleent Claire Croizé aan het gelijknamige Sonic Youth-album. Net zo goed is het LOVE achterstevoren geschreven, én een afkorting van ‘evolutie’. Beide zijn centrale begrippen in deze tedere creatie op songs van David Bowie en poëzie van Rainer Maria Rilke.

zo 2 & zo 3 sept om 19u Kaaistudio’s

tickets €18 / €14 / €10

Five Easy Pieces – Milo Rau / IIPM / CAMPO (theater)

Kan je kinderen het leven van een kindermoordenaar Marc Dutroux in scène laten zetten? Five Easy Pieces zoekt de limieten van wat kinderen weten, voelen en doen. Zuiver esthetische en theatrale vragen vermengen zich met morele kwesties.

do 31 aug & vr 1 sept om 20u30 Kaaitheater

tickets €18 / €14 / €10

Infini 1-15 – Decoratelier & KVS

Deze voorstelling kan niet hernomen worden. Wel worden de teksten van de vijftien correspondenten gebundeld in een publicatie. De eerste druk wordt gepresenteerd tijdens een feestelijk moment op het Theaterfestival.

za 9 sept 17u Decoratelier

Gratis

Klutserkrakkekilililokatastrof – fABULEUS & Ballet Dommage (jeugdtheater)

Komt dat zien! En oefen alvast op de meest onuitspreekbare titel van het jaar. Klutserkrakkekilililokatastrof schippert tussen een zigeunerverhaal, een maffia-epos, Tom & Jerry, een Spaans-Italiaanse telenovelle en het Eurovisiesongfestival. Een frivole noot om te kraken.

za 2 sept 19u Bronks

tickets €14 / €12 / €10

Malcolm X – Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi & Cesar Janssens / KVS

(theater/dans)

Meer dan twintig performers uit alle hoeken van de wereld vertalen de relevantie van Malcolm X’s erfenis naar de stad vandaag. Verwacht je aan een funky theaterconcert met street dance, hiphop, slam poetry en vurtuoze jazzsolo’s.

do 7 sept 20u KVS BOL NL FR ENG & AR

tickets €20-€17 / €17-€13 / €9 via KVS.be

Niets – De Nwe Tijd & HETPaleis (theater)

Anthon kruipt in een pruimenboom omdat hij alles in het leven zinloos en waardeloos vindt. Zijn klasgenoten besluiten te bewijzen dat het leven wel degelijk zin heeft, wat gevaarlijker blijkt dan gedacht. Niets stelt vragen die soms tot verrassend verkwikkende antwoorden leiden.

do 7 sept 20u30 Kaaitheater

tickets €18 / €14 / €10

Radical Light – Salva Sanchis & Kunst / Werk (dans)

Voor Radical Light creëerde Salva Sanchis een energieke choreografie in dialoog met de muziek van minimal technoduo Discodesafinado. Vijf dansers, waaronder Sanchis zelf, geven zich helemaal over aan de muziek. Geniet van een uur lang compromisloze dans en geluid tegen 120 beats per minuut.

za 2 sept 21u Kaaitheater

tickets €18 / €14 / €10

Risjaar Drei – Olympique Dramatique & Toneelhuis (theater)

Risjaar is afstotelijk, onaf, misvormd. Met Risjaar Drei haalt Olympiqie Dramatique een van de meest memorabele monsters uit de literatuur weer op scène. Schaamteloze onmenselijke meningen klonken nooit zo lekker.

zo 3 sept 20u30 Kaaitheater

tickets €22 / €18 / €10


WAT: Theaterfestival

WAAR: Divers – Kaaitheater, Kaaistudio’s, Decoratelier, De Vaartkapoen, Bronks, KVS

WANNEER: 31 Augustus – 10 september 2017

 

 

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: