The Sound of Madness

The Sound of Madness was het laatste concert met Voice in Residence Lore Binon in de unieke Feestzaal van het Scheppersinsituut, hartje Mechelen. Bouwjaar 1902 en een pareltje binnen ons bouwkundig erfgoed. Sommige zaken moeten onveranderd en intact blijven, zoals deze zaal. De zwangerschap van Lore Binon is inmiddels ver gevorderd. Ze staat op het podium met een frisse naturel, en een vol en warm stemtimbre.

Vlechtwerk

Terwijl Lore Binon en pianist Anthony Romaniuk Ophelia’s verdriet en waanzin verklanken in composities van Richard Strauss, Robert Schumann, Hector Berlioz, Johannes Brahms, Camille Saint-Saëns en Franz Schubert, verleent acteur Jurgen Delnaet zijn stem aan T.S.Eliot’s meesterwerk The Waste Land (1922), het beroemdste modernistische gedicht bestaande uit vijf delen. De commentaren waren destijds heel uiteenlopend: van groots tot a piece of tripe. Werk waarin de teloorgang van de beschaving en de uitzichtloosheid van het bestaan tot uitdrukking wordt gebracht. Jurgen Delnaet is dit gedicht niet vreemd. Tijdens zijn opleiding aan het conservatorium van Antwerpen ging hij met de tekst aan het werk. Dat moet blijkbaar indruk gemaakt hebben. Jaren ouder en rijper inmiddels kan hij de inhoud nog meer gewicht geven. Hij doet dat afwisselend in de originele versie: mooi gekuist Engels, net zo goed als met een Cockney accent én in de Nederlandse vertaling, alternerend met de gezangen van Lore Binon. De verdrinkingsdood, deel 4  Death by water is de link met Ophelia. The Sound of Madness  gaat intrinsiek over twee figuren die langs de  rand van de afgrond lopen en in de diepte turen. Ophelia werd gek van verdriet na Hamlets afwijzing en het verlies van  haar vader. Haar puurheid, versus de duistere waanzin inspireerde menig artiest – ook veel componisten. The Sound of Madness brengt daar een bloemlezing van. Melancholie, het ambivalente karakter van zowel vreugde als verdriet maakt de hoofdmoot uit. De muziek en het tekstmateriaal hebben zowel een ruwe als gepolijste kant in een mooie en gevarieerde selectie waarin Lore Binon haar veelzijdigheid kan demonstreren met een perfecte stemtechniek. Zij is een mooie podiumverschijning en expressieve, temperamentvolle vertolkster die met haar schitterende stem  de woorden gevoelsmatig inkleurt met aandacht voor timbre,  intonatie en ritme. Anthony Romanuik is de ideale begeleider. De presentatie werd uiterst sober gehouden en dat kwam de inhoud alleen maar ten goede. Het triumviraat: Lore Binon, Jurgen Delnaet en pianist Anthony Romaniuk, maakte veel indruk en ontroerde het publiek met de knappe selectie en interpretatie van muziek, tekst en zang.

Na het uitbundige applaus dankte Lore Binon het publiek voor het mooie avontuur als Voice in Residence.


  • WIE: Festival van Vlaanderen, Lore Binon, Jurgen Delnaet & Anthony Romaniuk
  • WAT: Mechelen Hoort Stemmen, The Sound of Madness
  • WANNEER: donderdag 11 mei
  • WAAR: Mechelen
  • Foto’s: © Mechelen Hoort Stemmen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist