Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Op 2 juni zullen 60 musici van het Antwerp Philharmonic Orchestra onder leiding van Alexandra Arrieche The Seven Symphonies A classical tribute to Beach Boys Musicuitvoeren in de Antwerpse Stadsschouwburg. The Seven Symphonies beleeft daarmee zijn wereldpremière.

Hiermee wordt voor het eerst The Seven Symphonieslive uitgevoerd voor publiek; Roeland Jacobs (musicus en arrangeur) en Rob van Weelde (medeoprichter WedgeView Studios en eigenaar van het label WedgeView) hebben drieëndertig songs van de Beach Boys bewerkt tot zeven symfonieën; zij tonen hiermee aan, dat muziek van de legendarische band uit Californië uitermate geschikt is voor uitvoering door groot orkest.

11 maart 2022 is The Seven Symphonies – A classical tribute to Beach Boys music uitgebracht op cd en lp. Dit is overigens het debuutalbum van het Antwerp Philharmonic Orchestra.

The Seven Symphonies

Bij de selectie van de drieëndertig songs heeft Rob van Weelde zich laten leiden door de schoonheid van de songs en hun klassiek potentieel; hij heeft zich daarbij minder laten leiden door hun bekendheid. De muziek van de Beach Boys, de jongensband van de Amerikaanse westkust die veelal zong over surfen en alles wat daarmee samenhing, wordt voor het overige gekenmerkt door een zeer harmonisch geluid. Dit leent zich goed voor omvorming tot klassiek repertoire, aldus Roeland, die de arrangementen van de songs geschreven heeft, die Rob daarvoor had ingedeeld in zeven symfonieën, te weten Capella, Room For Nature, Beach Waltz, The Nearest Faraway Symphony, Symphony Of The Unknown, Symphony Of The Little Birden de Pet Symphony.

Over het ontstaan van The Seven Symphonies

Inspiratie én ideeën voor dit project heeft Roeland eerder opgedaan bij het schrijven van arrangementen van de songs van de Braziliaanse singer/songwriter Antonio Carlos Jobim. Roeland heeft een selectie songs bewerkt voor strijkers van het Radio Philharmonisch Orkest met als hoofdgast trompettist Teus Nobel.

Basis voor The Seven Symphonies was een volledig filharmonisch orkest. Bij het schrijven van de arrangementen moest bepaald worden, welke instrumenten ingezet zouden worden voor de leads en welke instrumenten gebruikt moesten worden voor de ritmesecties. Na voltooiing van de arrangementen heeft Roeland deze omgezet naar midi-bestanden (dit is een soort elektronisch notenschrift); Dominque Vanhaegenberg heeft de orkestratie geregeld voor het 60-koppige Antwerp Philharmonic Orchestra.

Antwerp Philharmonic Orchestra

The Seven Symphonieszijn onder leiding van de Braziliaanse dirigente Alexandr Arrieche begin augustus 2021 met de musici van het Antwerp Philharmonic Orchestra in de Galaxy Studios in het Belgische Mol opgenomen.

De Antwerp Philharmonic Orchestra is de facto al decennia lang betrokken bij de uitvoeringen van de Night of the Proms, die jaarlijks worden opgevoerd in verschillende West-Europese landen, al hebben ze dat lange tijd onder de naam Il Novecento gedaan. Op initiatief van Jan Vereecke, een van de twee masterminds achter de Night of the Proms, is het orkest verder gegaan onder de naam Antwerp Philharmonic. Het orkest is betrokken geweest bij meer dan 1000 concerten en tv-shows en bij ontelbare tournees. Verder hebben zij onder meer gespeeld met internationale grootheden als Lional Ritchie, Charles Aznavour, Celine Dion en Andrea Boceli.

Dirigent van het orkest is de Braziliaanse Alexandra Arrieche.

Roeland Jacobs

Als neef van Pim Jacobs, zoon van Ruud Jacobs en stiefzoon van Thijs van Leer is Roelands muziektalent met de paplepel ingegoten. Met een conservatoriumopleiding als pianist op zak is Roeland zich, net als zijn vader, gaan richten op het produceren van muziek. Initieel deed hij dat als oprichter van de Fieldwork Studios in Oegstgeest, totdat de samenwerking met muziekpartner Rob van Weelde resulteerde in de oprichting van de WedgeView Studios in de Woerdense Verlaat, waarvan Roeland het management doet. Roeland onderscheidt zich van zijn familieleden als arrangeur waarbij hij samenwerkte met het Metropool en het Radio Philharmonisch en arrangeerde voor grote sterren zoals Ivan Lins, Till Brönner, Leonardo Amuedo en Fay Claassen. Het door hem geïnitieerde, geproduceerde en gearrangeerde album Saudade van Teus Nobel won in 2020 een Edison. Zijn laatste productie is een album met de Braziliaanse Lilian Vieira met muziek van Michael Franks. Deze uitgave is in februari 2022 uitgebracht.

Rob van Weelde

Rob van Weelde is eigenaar van het gelijknamige Rotterdamse scheepvaartbedrijf en oud Nederlands cricket international. Alhoewel zijn muziekale kunsten alleen op amateur basis hebben plaatsgevonden, is zijn betrokkenheid bij de muziekwereld in een stroomversnelling geraakt na zijn ontmoeting met Ruud Jacobs met wie hij een verre familieconnectie had. Kort daarna richtte hij samen met Ruuds zoon  Roeland in 2006 de WedgeView Studios op. Sindsdien zijn zij samen betrokken geweest bij talloze muziekproducties zowel nationaal als internationaal. Zelf heeft hij een tweetal albums het levenslicht laten zien, ondermeer met eigen composities, waarvan de opbrengsten ten goede kwamen aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Meer recent is een WedgeView productie met Teus Nobel (Saudade) onderscheiden met een Edison.


koop link*

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende