Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

The music of a queen

Oxford, 1978. Bij renovatiewerken aan het Corpus Christi College worden achter een plaasteren muur een hoop partituren ontdekt. De fragmenten worden onmiddellijk geïdentificeerd als het zesstemmige Gaude gloriosa dei mater van bisschop en componist Thomas Tallis.

Verbazend genoeg gaat de muziek niet samen met de originele Latijnse, maar wel met een Engelse tekst die geschreven werd door niemand minder dan de zesde en laatste vrouw van koning Hendrik VIII, Katherine Parr. De CD Thomas Tallis, Queen Katherine Parr & Songs of Reformation is de eerste uitvoering van het werk in bijna vijf eeuwen tijd en meteen ook een schot in de roos.

In 1544 voerde Hendrik VIII een militaire campagne tegen Schotland en Frankrijk. Om het volk aan te zetten tot gebed voor de zege van haar echtgenoot, schreef koningin Katherine Parr het door de Reformatie geïnspireerde Psalms or Prayers, dat ze ook publiceerde. Eén van haar teksten, het scherpe en zware Agaynst Enemies, paste ze aan en zette ze op de muziek van het Gaude gloriosa dei mater van Thomas Tallis met Se lord and behold als resultaat.

Deze versie bleef onbekend tot 1978 en het duurde nog tot enkele jaren geleden dat men de auteur van de tekst kon achterhalen, en zelfs dat er überhaupt enig onderzoek naar gedaan werd. David Skinner, die de onbekende Engelse tekst aan Katherine Parr toeschrijft, is dan ook de geknipte persoon om als dirigent een gezelschap te leiden dat dit werk voor de eerste keer na meer dan 470 jaar uit te voeren. Heerlijk zuivere sopranen en geweldige tenoren maken van deze CD een streling voor het oor.

Het gezelschap Alamire onder muzikale begeleiding van ensemble Fretwork beperkte zich voor deze CD natuurlijk niet tot een 17 minuten lang werk van Tallis/Parr dat slechts de laatste track op de CD is. Naast andere koormuziek, zowel in het Latijn als het Engels, verzorgden de muzikanten mooie interpretaties van zuiver instrumentale werken van Tallis, zoals When Jesus went of Solfaing Song.

Fretwork levert uitstekend werk met zijn interpretatie van Tallis’ muziek en de louter instrumentale werken, die doorgaans maar twee minuten duren, zijn een aangename afwisseling tussen de kortere en langere koorwerken. In het bijzonder verdient Edwart Grint een vermelding, die de stem van cantor vol overtuiging en met de grootste vaardigheid vertolkt in het vijfstemmige The Litany. Het semi-gregoriaanse karakter van dit werk correct uitvoeren is immers geen sinecure.

Kortom, Thomas Tallis, Queen Katherine Parr & Songs of Reformation is een prachtige CD met … en bovendien een primeur als eerste en enige opname van Se Lord and behold.


  • WAT: CD Thomas Tallis, Queen Katherine Parr & Songs of Reformation
  • WIE: gezelschap Alamire en ensemble Fretwork o.l.v. David Skinner
  • UITGAVE: Obsidian Records (CD716)
  • FOTO’S: © Obsidian

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende