The International Genée Ballet Competition 2014

2014 Genee International Ballet Competition

Deze wedstrijd (vernoemd naar de Deense prima ballerina Adeline Genée) werd voor het eerst georganiseerd in 1931. De wedstrijd ging omzeggens elk jaar door, zelfs tijdens W.O.II. In 2002 vond de wedstrijd voor het eerst buiten Londen plaats en reisde zowat de wereld rond. Gaststeden waren o.m. Athene, Toronto, Sydney, Hong Kong…  

Deze wedstrijd (vernoemd naar de Deense prima ballerina Adeline Genée) werd voor het eerst georganiseerd in 1931. De wedstrijd ging omzeggens elk jaar door, zelfs tijdens W.O.II. In 2002 vond de wedstrijd voor het eerst buiten Londen plaats en reisde zowat de wereld rond. Gaststeden waren o.m. Athene, Toronto, Sydney, Hong Kong…  

Voor de allereerste keer in de jarenlange geschiedenis vond de wedstrijd in ons land plaats. Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen namen de honneurs waar. Het puikje van jong aanstormend talent uit de balletwereld stond op 27 september op de scène van de Opera Anwerpen. Een internationaal publiek kwam zeer loyaal zijn uitverkoren dansers en protegés aanmoedigen.

Bekende dansscholen van over de hele wereld stuurden hun  veelbelovendste krachten naar Antwerpen. Het geeft deze jonge dansers de opportuniteit om met internationaal gerenommeerde choreografen te werken en hun talent op internationale podia te tonen.

Criteria

Volgens welke  criteria werkt de internationale jury? Er wordt onder meer gekeken naar de verschillende posities, goed gearticuleerd voet- en benenwerk, de sierlijkheid van armen en handen (port de bras) en houding van het hele lichaam, gecontroleerde pirouettes, chassé’s, plié’s, arabesque, battement,  het gebruik van de ruimte, ritmische accuraatheid en timing, enz.

In de loop van de week vonden de halve finales plaats. Twaalf kandidaten (10 meisjes en 2 jongens) werden geselecteerd voor de finale op zaterdagavond. Deze jonge mensen van 15, 16 en 17 hebben al een heel parcours afgelegd. Met veel overgave en discipline hebben ze zich een goede techniek eigen gemaakt en bezitten ze ook al enige podiumvastheid. Wat je te zien krijgt is mooi maar door de inzet om het zo goed mogelijk te doen mist het hier en daar bezieling.

Medailles

De gouden medaille ging naar de Nieuw Zeelandse Vida Polakov, 16 jaar, van de Tanya Pearson Classical Academy.

Twee meisjes kregen een zilveren medaille: Mikaela Johnson, 15 jaar uit Australië van The Conlan College of Classical Ballet en de Britse  Lucinda Strachan, leerling van de English National ballet School.

Twee bronzen medailles werden toegekend aan respectievelijk Rachel Hickey, Britse, 17 jaar van de Elmhurst School for Dance en aan Isabella Swietlicki eveneens van The English National Ballet School.  Een bronzen medaille was er ook voor een mannelijke danser Weslley Vitalino Carvalho Da Silva, 19 jaar van de Academia de Ballet Elisa.

Deze winnaars onderscheidden zich uit de groep van 57 deelnemers uit elf landen.

Er was ook een publieksprijs voor de vinnige en pittige Japanse  Ishihara, 16 jaar. De prijs voor beste eigen choreografie ging naar Jessica Allison-Walker.

Benadering van volmaaktheid

Het Ballet Vlaanderen imponeerde met een pas de deux uitgevoerd door Aki Saito en Wim Vanlessen.  Dit unieke duo vormt al 25 jaar een danspaar. In hun lange loopbaan wonnen ze tal van internationale prijzen.

Volmaaktheid is niet van deze wereld, maar deze twee dansers benaderen het in elk geval. De emotie die ze in deze pas de deux uit ‘Love Fear Loss’ leggen, in een choreografie van Ricardo Amarante, die 17 jaar geleden zelf kandideerde voor The International Genée Ballet Competition, zorgde voor een krop in de keel.  De jonge dansers hebben nog een lange weg te gaan om dergelijke virtuositeit te bereiken. Aki en Wim kregen dan ook een minutenlange staande ovatie.

Nadien zorgde de hele company van Ballet Vlaanderen nog voor een daverend slotakkoord.

De voorzitter van de jury deelde mee dat de volgende editie van The Internationale Genée Ballet Competition in Londen plaats vindt.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist