The Hibernian Muse

Het Ierse Barokorkest en zijn muziekdirecteur Peter Whelan zetten hun onderzoek naar de rijkdom van vergeten barokmuziek uit Ierland voort en onderzoeken nu muziek van Cousser en Purcell.

Johann Sigismund Kusser of Cousser was een Hongaarse componist die naar Dublin reisde, via Duitsland, Frankrijk en Londen. Hij was een van de meest kundige en gerespecteerde operaregisseurs van Europa en bracht de laatste twintig jaar van zijn leven door in Dublin, waar hij ‘Chappel-Master of Trinity-Colledge’ en ‘Master of the Irish State Musick’ was in Dublin Castle. Zijn Serenata ‘The Universal Applause of Mount Parnassus’, die hier in première gaat, is een enorm kleurrijk werk, gecomponeerd voor de verjaardagsfeesten van Queen Anne in 1711. Het is ook het vroegste bewaard gebleven voorbeeld van operamuziek die in Dublin voor een Iers publiek werd gecomponeerd. Purcell schreef zijn Ode ‘Great parent, hail!’ voor het honderdjarig bestaan van Trinity College Dublin in 1694 met een libretto van zijn medewerker en Trinity alum, Nahum Tate. Dit fascinerende, weinig bekende werk bevat prachtige muziek van Purcell. De voorzichtige toon ervan navigeert delicaat door de broze politieke atmosfeer in Dublin na de Glorious Revolution – het College was onlangs een tijdlang ten prooi gevallen aan de Jacobieten.

Deze opname zal opnieuw een grote verrassing inhouden voor wie weinig weet van Ierlands vergeten erfgoed in de kunstmuziek.

linn-records-20211116173010-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: