The Great Escape met BNO

‘Film Symphonic’ is een nieuw concept van het Belgian National Orchestra. Vanaf dit seizoen worden er jaarlijks twee filmmuziekconcerten gespeeld, een reeks die gecureerd wordt door niemand minder dan de dirigenten Dirk Brossé en Frank Strobel. Deze twee experten in het genre presenteren films voor die u elders niet krijgt te zien – en al zeker niet begeleid door een live symfonisch orkest. Het eerste filmconcert van deze reeks? The Great Escapemet muziek van Elmer Bernstein! Afspraak op donderdagavond 15 december om 20u in de Henry Le Boeufzaal van Bozar, waar het Belgian National Orchestra onder leiding van Dirk Brossé deze film live zal begeleiden!

Een waargebeurd verhaal

The Great Escapeis gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten maar liefst 76 gevangen te ontsnappen uit Stalag Luft III, een Duits krijgsgevangenkamp in het huidige Polen. Daarvoor werkte de gehele kampbevolking maandenlang mee aan een tunnel van meer dan 100 meter lang, voornamelijk gestut met bedplanken uit de barakken van de gevangenen. Van de 76 mensen die konden ontsnappen, wisten er slechts drie na heel wat omzwervingen veilig het geallieerde gebied te bereiken.

Een van de krijgsgevangen die had meegeholpen met het graven van de tunnel, maar die zelf niet kon ontsnappen, documenteerde zijn belevenissen in een boek dat in 1950 uitkwam. Dat boek, The Great Escape, vormde in 1963 de basis voor een ware kaskraker. De gelijknamige film van regisseur John Sturges werd voor verschillende prijzen genomineerd en wist een award in de categorie Beste Acteur te verzilveren op het internationaal filmfestival van Moskou.

Filmmuziek van Elmer Bernstein

Mede verantwoordelijk voor het gigantische succes van The Great Escapewas de muziek van Elmer Bernstein. Elk personage in de film heeft een eigen muzikaal motief dat gelinkt is aan het algemene hoofdthema van de film. Opzwepende muziek verklankt de stoutmoedigheid van de krijgsgevangenen terwijl zachtere passages hen een diepmenselijk, sympathiek gelaat geven. Het Belgian National Orchestra speelt Elmer Bernsteins partituur onder de leiding van Dirk Brossé, terwijl de cinemaklassieker ondertussen op groot scherm wordt afgespeeld.

Dirk Brossé met Elmer Bernstein in 1998

Dirk Brossé als curator

Veelzijdig componist en internationaal gerespecteerd dirigent … Dirk Brossé hoeft in België eigenlijk niet meer voorgesteld te worden. Ook bij het Belgian National Orchestra is Dirk Brossé een graag geziene gast. Onlangs bracht hij als alternatief nieuwjaarsconcert in tijden van COVID een medley met klassieke muziek en recent leidde hij opnamesessies voor Multitude, het laatste album van Stromae. Wij zochten hem op voor een gesprek over het dirigeren van filmmuziekconcerten.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: