Teun Michiels en Peter Jeurissen dromen van de lente

Het is een wereldpremière, de CD met meer dan goed gekende liederen van Schubert, Schumann en Brahms. Niet de uitvoering op zich, dat is het niet, wel dat voor het eerst een CD is opgenomen waar de piano de rechtsnarige vleugel is van pianobouwer Chris Maene: de Chris Maene Straight Strung Chamber Music Concert Grand Piano, gebouwd naar die eerdere vleugel met rechte snaren op vraag van Daniel Barenboim en voorgesteld in 2015.

In oktober 2018 hoorden we Liebrecht Vanbeckevoort tijdens een Mozartconcert in Tienen de heldere rechtsnarige concertvleugel bespelen en toen viel de heldere klank op. Deze opname werd gespeeld op het kleinere broertje, de CM//250 (de concertvleugel is de CM//284) dat nog niemand eerder hoorde, niet in concert en niet op cd. Ook hier valt de heldere maar meer bescheiden, rustigere klank op, een klank die geen afbreuk doet aan de warmte van de romantiek, maar net een extra teint geeft. Is die fijnere teint er omdat ook in Schuberts en Schumanns tijd gespeeld werd op een rechtsnarige vleugel, en dat dit gekoppeld werd aan de latere algemene ingrepen aan de piano’s? Zeg maar een soort symbiose tussen beide types concertpiano’s dat hierbij een van de sterkste alternatieven biedt?

Deze piano, speciaal voor kamermuziek ontworpen, is nu te beluisteren, voor het allereerst, op cd en meteen is het een algemene wereldpremière voor het instrument. Tenor Teun Michiels en pianist Peter Jeurissen zweefden toen ze deze kans kregen en dat hoor je wel wat. We luisteren naar deze ‘Frühlingstraum’, lentedroom, half februari. De winter is nog niet voorbij al kondigt de lente zich reeds aan. Ja we dromen van de lente, de sneeuwklokjes zijn al uitgebloeid en de krokussen komen piepen, de narcissen zijn de volgende in de rij, maar dan is het al echt lente. Eens die in bloem staan, springen de botten open en zijn de fruitbomen in volle bloei, een attractie op zich.

De vogels zingen hun mooiste lied en zie, zo doet ook Teun Michiels dat. De lente ademt door de verschillende werken, de hoop, een prille warmte, verlangen. De lichte en wat fragiele, fijne, tedere tenor van Teun Michiels, helemaal anders dan wanneer hij ronduit voor Puccini gaat, nodigt elkeen uit, samen met een pianist die de toetsen streelt, om mee die eerste rozenknop te zien groeien en opengaan, ze nodigt uit om in romantisch hoekje van een park, onder een lindeboom nabij een riviertje met forellen de hand vast te houden van je geliefde. Ja, de lente inspireert de dichter, de schilder, de musicus componist en de musicus uitvoerder.

Droom mee de lente in, laat je meeslepen op de tonen van drie grootheden uit de romantiek door Teun Michiels en Peter Jeurissen.


  • WAT: Frühlingstraum – Schubert, Schumann, Brahms
  • WIE: Teun Michiels (tenor) en Peter Jeurissen (piano) – piano: Chris Maene Straight Strung Chamber Music Concert Grand Piano
  • UITGAVE: Woodlake Records WL.01 www.woodlake.be

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC