Terugkeer naar gekoesterd verleden

**** Ze blijft tot mijn favorieten onder de zangeressen behoren, Magdalena Kožená, en ze bekoort met haar nieuwste opname nog eens met mooi en nauwelijks bekend barokrepertoire. Il giardino dei sospiri heet de cd en de mezzo laat ons meeleven met een waaier van emoties van – meestal tragische – antieke heldinnen.

Kožená slaagt erin om met haar kleurrijke stem de rijke verbeelding van de barokke componisten over te brengen. Het is niet alleen bewonderenswaardig, maar levert bovendien ook een uur en twintig minuten vocaal luisterplezier op. We krijgen bovendien geen zoveelste herhaling van steeds hetzelfde repertoire, maar ontdekken componisten die zelden aandacht krijgen, zoals Benedetto Marcello, Leonardo Vinci of Francesco Gasparini. Hun cantates kunnen gerust naast een van Georg Friedrich Händel staan, zoals op deze cd. De cantate Arianna abbandonata van Benedetto Marcello is een model in het weergeven van affetti, van angst en droefheid naar vreugde en troost. Kožená speelt alle kleuren van haar stem uit. In het sombere, opgejaagde Ombre, cure, sospetti van Francesco Gasparini klinkt ze als het ware dwingend. In Or ch’é dal sol diffesa van Leonardo Leo heeft ze dan weer een nuance van zachtheid. Ze zet een licht vibrato waar nodig voor de tekstexpressie en gebruikt de klank van de gave stem als schildering van emotie. Haar coloratuur is feilloos, bijvoorbeeld in riposar in de cantate van Leonardo Leo. Ook in de cantate van Händel is de wisseling van stemming door de rijke variatie van haar timbres prachtig uitgespeeld. De begeleiding door Collegium 1704 onder leiding van Václav Luks is ingetogen en precies.

Magdalena Kožená mag ervan overtuigd zijn dat de luisteraar inderdaad evenveel van de beluistering van deze muziek geniet, als zij gedaan heeft bij het zingen ervan. Het is een wens die ze op het einde van haar korte intro bij de cd meegeeft, en die met zijn barokaria’s voor haar als het ware een terugkeer is naar een gekoesterd verleden. Deze recensie was gepland als duo-recensie met haar recital in de Munt op 11 mei, dat jammer genoeg wegens ziekte van de zangeres niet kon doorgaan. Hoewel een totaal ander programma kan deze cd zeker en vast een mooie troost bieden.


  • WAT: Il giardino dei sospiri
  • WIE: Magdalena Kožená (mezzo), Collegium 1704 o.l.v. Václav Luks
  • UITGAVE: Pentatone PTC5186 725

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC