Tell me the truth about love…

Met dit jazzy lied op tekst van W.H. Auden en op muziek van Benjamin Britten, verwelkomde sopraan Lore Binon, op accordeon begeleid door Philippe Thuriot, de genodigden op een persconferentie waar het afscheid nemen werd van Veerle Declerck en welkom heten van Jelle Dierickx bij het Festival van Vlaanderen Mechelen.

Burgemeester Bart Somers eerde, meer dan terecht, afscheidnemend directeur Veerle Declerck voor de 15 jaar dat ze het Festival van Vlaanderen in Mechelen met het tweeluik ‘Mechelen Hoort Stemmen’ (in de stad) en Musica Divina (muziek in Kempische gemeenten, abdijen en begijnhoven) meer dan op de kaart plaatste. Met de nog redelijk beperkte middelen worden resultaten geboekt qua publieksaandacht die niet te onderschatten zijn. Dat kon ook de cultuurschepen, Björn Shiffer onderschrijven. Hij verwees ernaar dat het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen zich ontwikkelde tot een kunstorganisatie die een veel ruimer veld dan alleen de stad bespeelt. Voorzitter Marc De Geyter sloot zich bij de vriendschappelijke hulde aan en verwees naar de werksfeer, haast familiaal bij het FvV Mechelen/Kempen onder de bezielende leiding van Veerle Declerck. Het publiek dankte de afscheidnemend directeur met meerdere ‘open doekjes’ en een stevig applaus tijdens de verschillende toespraken, waaronder de bijna pakkende afscheidsrede van Veerle zelf.

Het was aan haar om haar opvolger, niemand minder dan Jelle Dierickx, voor te stellen. De man is al jaren werkzaam in Duitsland meer bepaald in Berlijn waar hij de Musikfestspiele Potsdam Sanssouci leidt. Het zijn voor hem de laatste Festspiele (van 9 tot 25 juni 2017) want nadien gaat hij voltijds aan de slag voor het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen. De gedoctoreerde musicoloog heeft een sterk CV in de organisatie van festivals in binnen- en buitenland. De feitelijke hoofdstad van de klassieke muziek in de Lage Landen, Mechelen (een stad die het niet voldoende beseft) zal met een sterke figuur als Dierickx nog meer op het voorplan komen te staan van de klassieke muziekscène in Vlaanderen.

Mechelen Hoort Stemmen met Lore Binon

Sopraan Lore Binon is bij het komende festival de ster waar veel om draait. Deze jonge sopraan met een breed muzikaal talent en een gevuld palmares, zingt doorheen het Festival Mechelen Hoort Stemmen heel wat werk naar eigen keuze. Haar werd een zekere vrijheid geboden om het programma-aandeel waar ze in betrokken is, samen te stellen.

Tussen 11 april en 14 mei kunt u in Mechelen terecht voor vele concerten die passen onder het motto ‘The Sound of Justice’ wat past in het meerjaren stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN waar wordt gevierd dat de Grote Raad van Mechelen, zowat het eerste parlement en hooggerechtshof van de Nederlanden in 1616 in het Hof van Savoye, het huidige gerechtshof en het voormalige paleis van Margaretha van Oostenrijk, een definitieve standplaats kreeg nadat Karel de Stoute deze Raad definitief in Mechelen vestigde.


WAT: Afscheid Veerle Declerck, welkom Jelle Dierickx bij Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen & Aankondiging Mechelen Hoort Stemmen
WAAR & WANNEER: Mechelen, 12 januari 2017 (persconferentie) – Mechelen Hoort Stemmen van 11 april tot 14 mei 2017.
Foto’s © Klassiek Centraal

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist