Telemann: blokfluitsonates

Op de afgelopen decennia, Dan Laurin heeft gevestigd zichzelf als een van de meest interessante blokfluit spelers van onze tijd. Zijn meer dan 30 kritisch geprezen releases op BIS variëren van van a baanbrekende 9- disc set van van Eyck’s Der Fluyten Lust-hof tot hedendaagse concerten. De eerste opnames Laurin gemaakt voor het label waren van duetten door Georg Philipp Telemann, en sindsdien is hij verschillende keren teruggekeerd naar de componist, met opnames van kamermuziek en concerten.

Het is alleen nu dat hij heeft heeft ingesteld de complete sonates op disc, maar – werken die hij beschrijft in zijn liner notes als die vormt deel van de meeste blokfluit spelers’ muzikale DNA’. Uitvoeren ze hier met zijn vaste kamer muziek partners Anna Paradiso en Mats Olofsson, Laurin revels in de breed technische en emotionele reikwijdte van de sonates als alsook alsook hun stilistische verscheidenheid. Op de C groot sonate TWV 41:C5 Telemann kijkt achterom als hij betaalt eerbetoon aan zijn roemruchte voorganger Corelli, terwijl de Empfindsamkeit van de Affettuoso van de D mineur sonate is zeer veel van zijn tijd – en in de hele collectie zijn sporen te vinden van de fascinatie van de componist voor Poolse volksmuziek.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: