Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Continuo is de naam van het symfonieorkest van alumni en personeel van de UGent. Het staat naast het Gents Universitair Symfonieorkest (GUSO), dat vooral uit studenten bestaat. Is de UGent weliswaar de grootste werkgever in Gent, het siert de universiteit verschillende orkesten in stand te houden, naast een koor en ook een harmonieorkest. Grote bedrijven die een orkest van werknemers hebben, zijn zeldzaam. Zo is er in Nederland het Philips symfonieorkest met haar lange traditie. Op het programma van Continuo op 28 en 29 januari in de Gentse Christus Koningkerk staan drie orkestwerken. Eerst het “Vorspiel”uit Wagners Lohengrin, dan de Cantus Arcticus van Rautavaara en na de pauze Het zwanenmeer van Tsjaikovski. 

Over de samenstelling van dit programma is behoorlijk nagedacht, zo blijkt. Het concertpubliek is wellicht minder vertrouwd met de muziek van Einojuhani Rautavaara (1928-2016), alhoewel hij na Sibelius de bekendste Finse componist is. Zijn Cantus Arcticus is een concerto voor vogels en orkest, geïnspireerd op de vogels uit het Hoge Noorden.
Gelukkig is er een spreker die het publiek verwelkomt en het programma toelicht. Er is trouwens geen papieren programma, maar een QR-code om het te downloaden. Geen smartphone of een platte batterij, is geen programma …

De spreker is een vrolijke man die begint over de vogeltelling, die van dit weekend het Vlaamse vogeltelweekend maakt. Van de vogels in uw tuin gaat het naar de vogels van Rautavaara, die we horen in zijn Cantus Arcticus, en verder naar de zwanen van Tsjaikovski. En zat Lohengrin zelf niet op een zwaan ? Het is duidelijk, hier is over nagedacht.            

Continuo is een amateurorkest dat pas sinds 2016 bestaat. Wanneer je de coronaperiode en navenante perikelen in overweging neemt, een korte tijd om een blijvende samenwerking en een homogene sound op te bouwen. Anders dan bij een professioneel orkest moet je bovendien de instrumentalisten weten te vinden en te overtuigen om zich te engageren. Violisten of cellisten zijn er wellicht genoeg bij amateurmusici, maar waar vind je bij de alumni vier hoorns, twee fagotten, of een tuba?   

Uiteraard heeft dit orkest niet de souplesse en de feilloze intonatie van een toporkest, maar het resultaat was heel behoorlijk. Het is ook moedig en gewaagd met het etherische en delicate “Vorspiel” van Lohengrin te beginnen. Tsjaikovski’s Zwanenmeer is overbekend repertoire waarmee het orkest zich blootgeeft. Onder de kundige leiding van dirigent Kevin Hendrickx klinkt het degelijk, alhoewel de strijkers soms worden overstemd door de blazers. Dat kan ook een de akoestiek liggen. Met het houten vlakke plafond van de Christus Koningkerk vormt de ruimte een genereuze klankkast, waarin het koper en slagwerk soms wat te sterk resoneren.       

Rautavaara heeft in zijn Cantus Arcticus veel meer dat wat fluitende vogels tussen de orkestklanken gecomponeerd. Niet alleen imiteren de blazers de vogels, er staat ook een tape met echte vogelgeluiden in de partituur. Naarmate het stuk vordert horen we niet alleen gefluit, Rautavaara herinnert ons eraan dat vogels ook kunnen tsjilpen, kwaken, kirren en krijsen. Vogels zijn vogelvrij, houden zich nooit aan het tempo van de dirigent, dus klinkt hier en daar onverwacht een klarinet met een kwaak van een eend of een trompet met het gekrijs van een ekster. Leve het vogeltelweekend!     

WIE: Symfonieorkest CONTINUO o.l.v. Kevin Hendrickx 

WAT: Zwanenmeer

MUZIEK:

WAAR: Christus Koningkerk (Gent)

WANNEER: zondag 29 januari 2023 om 16u

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.