Arte Amanti organiseert concerten met kamermuziek door jong talent en gevestigde namen buiten de grote steden. Het doel is steeds om een lokaal publiek hoogstaande uitvoeringen te bieden. Steevast staat eerst jong talent en daarna een gevestigde waarde op het programma.
Op zondag 17 oktober is Arti Amanti neergestreken in de Sint-Martinuskerk in Moorsel bij Aalst. Het podium baadt in een theatrale, haast onkatholieke mauve sfeerverlichting. Rechts ernaast, vlak voor mijn stoel, hangt manshoog in grote letters het Onze Vader. Verlos ons van het Kwade …
Vandaag openen de gebroeders Yasinne en Taha Posman, klarinet en piano, het concert. Een tweeling, dus dat kan niet misgaan. Yassine komt op met niet één, maar twee klarinetten. Het is maar dat we het weten, de ene klarinet is de andere niet. In de drei Phantasiestücke van Schumann, een lijfstuk voor veel klarinettisten, maken de broers grote verheven bogen, ze musiceren en ademen ook samen, van het eerste zachte deel tot het vurige einde. Voor het petite pièce van Debussy neemt Yassine de andere klarinet. We horen het verschil. De holle matte klank van de eerste is bij de tweede iets voller, vettiger geworden. Maar het blijft een heerlijk instrument, en dat is natuurlijk vooral de verdienste van de virtuoos.
Sylvia Huang raakte alom bekend in de klassieke muziekwereld na haar deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd in 2019. Als laureaat en lieveling van het publiek kreeg ze toen de publieksprijs. Al enkele jaren vormt ze een duo met pianist Boris Kuznetsov. Vandaag spelen ze een programma met werk van Lili Boulanger, Ysaÿe, Debussy en Respighi. Werken van einde negentiende en begin twintigste eeuw, maar toch is er veel contrast. In de Poème élégiaque van Ysaÿe klinkt de gezwollen pathetiek van het fin-de-siècle, in de vioolsonate van Debussy de helderheid en de mysterieuze kant van het impressionisme. Ondanks te grote weergalm in de kerk kan ze met haar viool, een Landolfi van 1751, een heel klankkleurenpalet weergeven.

In de vioolsonate van Respighi, die minder vaak wordt gespeeld, klinkt een intense doorwrochte lyriek die zijn wortels in het impressionisme heeft. Het stuk heeft ook iets gedrongens, de componist is op zoek naar iets, naar een uitkomst. Het klinkt als een strijd tegen de natuurkrachten, een inspanning om hogerop te raken en daar maar traag en moeilijk in te slagen. Geen slechte keuze voor deze zeventiende oktober, dag van de strijd tegen armoede.
Van Sylvia Huang is weleens beweerd dat ze wat braaf speelt, dat de grote pathetiek haar vreemd is. Met haar bescheiden glimlach en het haar in pony is ze een lieflijke verschijning, maar dat betekent allerminst dat ze bedeesd zou spelen. Huang is half Chinese, en na een tijdje vraag ik me af hoe oosters ze speelt. De Ysaÿe, een stuk vol pathetiek, speelt ze heel beheerst en sereen. Het is alsof ze op een hoogte staat waar ze geen rol hoeft te spelen, gewoon zichzelf is, één met haar viool en het werk. Samen met de pianist Kuznetsov, die haar soms met akkoorden als fundamenten ondersteunt. Het klinkt bedacht, gedragen, sereen, gaaf, bijzonder geraffineerd. Zonder meer subliem. Een minimaal intonatiefoutje toont dat hier een mens en geen engel speelt. Toch straalt ze als een ideaal wezen. Voor de literatuurliefhebbers: ze zou het Chinese meisje kunnen zijn, de ideale geliefde waarnaar Philip op zoek ging, in de roman Philip en de Anderen van Cees Nooteboom. Haar sublieme vioolklanken klinken als een stem uit een hogere wereld, waarin we verlost zijn van het Kwade…
INFO
- WAAR: Arte Amanti Chamber Music Festival,
Sint-Martinuskerk, Moorsel - WANNEER: 17 oktober 2021
- WIE: Jong Talent: Yassine en Taha Posman (klarinet en piano)
Recital: Sylvia Huang (viool) en Boris Kuznetsov (piano) - WAT: Werken van Schumann, Debussy, Lili Boulanger, Ysaÿe, Respighi.
Prélude door Yassine & Taha Posman
Robert Schumann: Drei fantasiestücke op.73 voor klarinet en piano
Claude Debussy: Petite pièce voor klarinet en piano
Sylvia Huang & Boris Kusnezow
Lili Boulanger: Nocturne voor viool en piano
Eugène Ysaÿe: Poème élégiaque, Op. 12
Claude Debussy: Sonata in G minor voor viool en piano, L. 140
Ottorino Respighi: Sonata voor viool en piano in B minor, P.110