SWUK-laureaat 2017 Yannick Van de Velde geeft gratis concert en cd-voorstelling in Gent

De vzw SWUK Vlaanderen is een organisatie die jong, veelbelovend muzikaal talent ondersteunt bij de start van zijn/haar carrière. Daartoe sponsort SWUK onder meer concerten van jonge musici, maar jaarlijks wordt ook een “Laureaat SWUK Vlaanderen” aangeduid. Via een systeem van scouting selecteert de Raad van Bestuur jaarlijks een jong, uitzonderlijk muzikaal talent en geeft hem/haar de kans een eerste cd te realiseren. Tegelijk organiseert SWUK Vlaanderen zelf een concert met deze laureaat.

Laureaat SWUK Vlaanderen 2017 is Yannick Van de Velde.

Gepassioneerd, gevoelig, intelligent en talentvol, zo kan men Yannick Van de Velde het best omschrijven. Hij maakt deel uit van de Belgische muzikale top. Yannick Van de Velde nam deel aan talrijke nationale en internationale wedstrijden en won bij meer dan 20 wedstrijden de eerste prijs. Zo kreeg hij de eerste prijs in de Dexia Wedstrijd, hij won de ‘Prix de la Fondation Chopin’ en werd ‘Artiste de l’année 2014’. In 2016 behaalde hij in de Virtuoso & Belcanto Competition in Italië onder voorzitterschap van Boris Berman de eerste prijs.

Hij werd halvefinalist van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2013 en kreeg daarbij de Prijs Walckiers-Carbonelle. Verder won hij ook de prijs Nany Phillepart. In 2014 won hij de “Prix d’Argent”, de “Prix du Public” en de prijs voor beste vertolking van het opgelegde werk in de “Concours International Piano Campus” in Parijs. In 2015 was hij finalist van de prestigieuze Busoniwedstrijd in Bolzano (Italië), wat zijn carrière volop lanceerde.

Yannick Van de Velde trad op over de hele wereld, zowel als solist en als kamermusicus: de Filharmonie van Berlijn, het Akropolismuseum in Athene, Daguan Theatre in Shanghai of het Lincoln Center in New York, om maar enkele te noemen. Hij is eveneens lid van het Nimrod Ensemble Berlin, met leden van de Berliner Philharmoniker.

Yannick Van de Velde studeerde bij Klaus Hellwig, Elisso Virsaladze, Jean-Claude Vanden Eynden en Jan Michiels.

Tussen kerst en nieuwjaar 2016 werden in de Academiezaal te Sint-Truiden de opnames voor de cd gedaan door Jos Boerland van het Nederlandse label Aliud Records. Deze cd wordt aan het publiek voorgesteld op het laureatenconcert op zaterdag 11 maart 2017 om 16u30 in de Miryzaal van het Koninklijk Conservatorium Gent.

De cd draagt de titel Anamorfosi en bevat composities van Ravel, Chopin, Doucet en Sciarrino.

U kan er gratis bij zijn, maar laat wel via een mail aan vzw.swuk@outlook.be uw naam en het aantal personen weten. We noteren dan uw gegevens. U krijgt evenwel geen e-mail terug. Er zal voldoende plaats zijn. Er worden ook geen kaarten gedrukt. Er is automatisch vrije toegang tot de zaal. Uw familie, vrienden en kennissen zijn evenzeer welkom op dit concert.


  • WAT: SWUK-laureatenconcert en cd-voorstelling met muziek van Maurice Ravel (1875-1937), Frédéric Chopin (1810-1849), Clément Doucet (1895-1950) en Salvatore Sciarrino (°1947).
  • WIE: Yannick Van de Velde (piano)
  • WAAR: Miryzaal, Koninklijk Conservatorium Gent (Biezekapelstraat 9 – 9000 Gent – zijstraatje van de Hoogpoort, ingang via de “Achtersikkel”)
  • WANNEER: zaterdag 11 maart 2017, 16u30
  • FOTO CREDIT: © Amyan

 

 

 

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: