Sweelinck Festival 2021

De Amsterdammer Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), zo wordt boven den Moerdijk gezegd en geschreven, is de grootste componist die Nederland ooit heeft voortgebracht. Ter ere van zijn 400ste sterfdag organiseert het Sweelinck Festival van 16 tot en met 24 oktober 2021 een week vol concerten, workshops en andere activiteiten op diverse locaties in Amsterdam. Nationale en internationale musici en ensembles brengen Sweelincks muziek ten gehore en laten zich door zijn stukken inspireren.

Sweelinck werd in 1562 geboren in Deventer, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Amsterdam. Sweelinck was een belangrijke Amsterdammer: hij was meer dan veertig jaar in dienst van de stad als organist van de Oude Kerk en leider van het Amsterdamse Collegium Musicum. Hij liet een muzikaal oeuvre na van internationaal topniveau en van een ontroerende schoonheid. Sweelinck is de Rembrandt van de muziek en werd door zijn tijdgenoten ‘de Amsterdamse Orpheus’ genoemd, naar de muzikant uit de Griekse mythologie. Sweelinck is muzikaal gezien de opmaat voor Johann Sebastian Bach, met wie hij via zijn leerlingen in een directe lijn staat. Zijn leerlingen kwamen naar Amsterdam om lessen te volgen. Zij groeiden op hun beurt vaak uit tot belangrijke musici, zoals onder anderen de Duitse componist Heinrich Scheidemann (1595-1663), die de verbinding tussen Sweelinck en Bach legde.

Beleven, ervaren én zelf doen

Met het programma verbindt het Sweelinck Festival 2021 de muziek van toen aan het nu. De iconische muziek van Sweelinck is de basis, het festival geeft nieuwe invalshoeken. Op het festival kunnen bezoekers meezingen en musiceren tijdens verschillende workshops. Het passief luisterconcert stamt pas uit de 19de eeuw en daarom is Sweelincks muziek gemaakt om mee te doen. Voor bezoekers die liever ondergedompeld worden in Sweelincks stukken, zijn er diverse optredens van (inter)nationale musici en ensembles. Op een toegankelijke manier laat het festival zien dat een componist die 400 jaar geleden stierf, ook vandaag de dag nog thuishoort in de canon.

Van 16 tot en met 24 oktober zijn er in onder meer het Muziekgebouw, Orgelpark, de Lutherse Kerk en het Stadsarchief diverse programma’s te zien.

Bob van Asperen kan als een van de boegbeelden van de oude muziek in Nederland niet ontbreken op het festival. Als klavecinist realiseerde hij opnamen met werk van onder meer Frescobaldi, Froberger en Bach. Op het festival speelt van Asperen een programma met werken van Sweelinck, diens voorgangers en navolgers op orgel, klavecimbel en virginaal.

Klavecinist, organist en musicoloog Pieter Dirksen selecteerde voor het Sweelinck Festival negen stukken die hij in de Lutherse Kerk speelt op virginaal en orgel. Alle genres van Sweelinck zijn vertegenwoordigd: twee toccata’s, twee fantasia’s, twee sacrale variatiewerken, twee variatiereeksen en een zetting van een Engelse pavane.

Daarnaast neemt het festival alle Nederlandse initiatieven die Sweelincks muziek vieren tijdens zijn 400ste sterfjaar op in haar programma.

Re-koor-poging

In het Muziekgebouw kunnen zangers en koren meedoen aan een poging het wereldrecord “met zoveel mogelijk zangers polyfoon werk van Jan Pieterszoon Sweelinck zingen” te verbreken, onder leiding van de ambitieuze koordirigente/zangpedagoge Emma Rekers. Ook u kan zich aanmelden om aan deze ‘Re-koor poging’ deel te nemen!


  • WAT: Sweelinck Festival 2021
  • WAAR: Amsterdam en te Nederlande(n)
  • WANNEER: 16 tot en met 24 oktober 2021
  • INFO & TICKETS: https://www.sweelinckfestival.nl

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: