Ryelandt Trio wint publieksprijs Supernova 2022

Afgelopen zondag in deSingel vond de finale van Supernova plaats, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovende kamermuziek ensembles in België. Vier ensembles streden voor de twee eretitels van Supernova 2022. Ook een publieksprijs van 1.000€ was te verdienen. Daarmee ging het Ryelandt Trio aan de haal. Tijd om deze publieksliefhebber te leren kennen!

Hoe hebben jullie elkaar gevonden? Hebben jullie elkaar leren kennen tijdens masterclasses of op het conservatorium, waren jullie voorheen vrienden of zochten jullie een specifiek instrument om mee samen te musiceren?

Jeroen en Pieter-Jan Verhoyen leerden elkaar 13 jaar geleden kennen nadat de moeder van Pieter-Jan Jeroen hoorde op een wedstrijd. We zijn toen beginnen repeteren samen met Martijn Dendievel en we voelden onmiddellijk een muzikale en persoonlijke connectie. Jeroen ontmoette Pieter-Jan De Smet aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. 

Hoe lang spelen jullie al samen? En in welk hoekje van België bevindt zich jullie thuisbasis als ensemble?

We begonnen in 2009 als het trio telepatico. In 2019 maakten we een doorstart met Pieter-Jan De Smet als nieuwe cellist en onder een nieuwe naam. Brugge is onze thuishaven. Zo is Pieter-Jan Verhoyen afkomstig uit Brugge, zijn zowel Jeroen De Beer als Pieter-Jan Verhoyen alumni van het Stedelijk Conservatorium Brugge en is Pieter-Jan De Smet op dit moment verbonden als leerkracht aan datzelfde conservatorium. Ook is het de geboortestad van Joseph Ryelandt en heeft Brugge een stevige traditie met historische uitvoeringspraktijk, twee aspecten die in onze werking een sterke rol spelen. 

Wat was jullie motivatie om mee te doen aan deze competitie?

Een wedstrijd is altijd een goede motivatie om zowel ons repertoire, onze podiumervaring als ons concept scherp te stellen. Supernova is een enorme springplank in het Belgische concertleven voor elk ensemble dat deelneemt. We wilden Supernova gebruiken om concertgangers en programmatoren te tonen wie we zijn en waar we voor staan.  

Hoe hebben jullie het repertoire bepaald? En hoe reflecteert of verschilt dit competitierepertoire met jullie gebruikelijke repertoire?

Zoals onze naam al doet vermoeden, zijn we gepassioneerd door muziek van eigen bodem. We vinden dat Vlaamse componisten als Ryelandt, Callaerts en Van den Bosch nog te veel in een vergeethoekje terechtkomen. We willen deze muziek niet alleen promoten door het opnemen van CD’s en het geven van concerten, maar ook door ze te presenteren op nationale en internationale wedstrijden. Het was een heel bewuste keuze om hier niet van af te stappen voor Supernova. Omdat César Franck, uiteindelijk ook een componist met sterke Belgische roots, in 2022 niet alleen zijn 200ste verjaardag viert maar ook een grote inspiratiebron van Joseph Ryelandt was, besloten we zijn minder gekende 2de pianotrio mee te nemen naar de finale. 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: