Firgun Ensemble is Supernova 2022

Op zondag 30 januari in deSingel vond de finale van Supernova plaats, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovende kamermuziek ensembles in België. Vier ensembles streden voor de twee eretitels van Supernova 2022. Een van deze gelukkige winnaars is het Firgun Ensemble. Tijd om dit kwintet te leren kennen!

Hoe hebben jullie elkaar gevonden? Hebben jullie elkaar leren kennen tijdens masterclasses of op het conservatorium, waren jullie voorheen vrienden of zochten jullie een specifiek instrument om mee samen te musiceren?

Violisten Ciska en Ludovic begonnen samen hun studies viool aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en leerden elkaar daar goed kennen als vrienden. Ciska was in die periode net samen met klarinettist Emile die in Brussel studeerde, en samen besloten ze met nog twee medestudenten het kwintet van Mozart in te studeren voor het vak kamermuziek.  De zaadjes werden vanaf dat moment gepland om als groep verder door het leven te gaan. Na enige wissels doorheen de jaren vervoegden ook Karin Broeckhove en Jasmien Van Hauthem het ensemble. 

Hoe lang spelen jullie al samen? En in welk hoekje van België bevindt zich jullie thuisbasis als ensemble?

Het Firgun Ensemble bestaat intussen vijf jaar. In dat opzicht zijn we denk ik vrij uniek voor onze leeftijdscategorie. Het doel is dan ook om constant samen verder te groeien als muzikanten en uitvoerders. We zijn op dit moment allemaal woonachtig te Gent, wat het ook makkelijk maakt om af te spreken voor repetities, maar even goed om eens bij te praten bij een glas wijn. 

Wat was jullie motivatie om mee te doen aan deze competitie?

Aangezien we door het winnen van de Storioni-wedstrijd in 2018 veel kansen hebben gekregen in Nederland, zochten we naar een manier om ook in eigen land voet aan grond te krijgen. De Supernova-wedstrijd is de ideale manier om door dat glazen plafond te breken en je te mogen tonen op podia over heel België. We hopen dat de aanbieding van een waaier aan concerten het begin is van een grotere reeks recitals doorheen België!

Hoe hebben jullie het repertoire bepaald? En hoe reflecteert of verschilt dit competitierepertoire met jullie gebruikelijke repertoire?

We hebben de finale benaderd op dezelfde manier als hoe we een concert zouden benaderen. We hebben geopteerd om bekend werk, in dit geval het eerste deel uit het klarinetkwintet van Brahms, te combineren met onbekende parels voor onze bezetting; de Rêverie Orientale van Alexander Glazunov en het laatste deel van het Klarinetkwintet van Tristan Keuris. Op een concert zouden we ook altijd afzwaaien met een eigen arrangement, dus hebben we het publiek in De Singel nog getrakteerd op een arrangement van Sting’s An Englishman in New York. Een leuk weetje is dat onze vaste arrangeur van dienst de vader is van Ludovic, Luc Bataillie.

Naar welke prijs kijken jullie het meeste uit en waarom? De tournee, het podium van Klarafestival met de live radiouitzending of de cd-opname?

We kijken enorm uit naar alle prijzen en kansen die door Supernova op ons pad komen! Het zijn stuk voor stuk kansen die enorm belangrijk zijn in de ontwikkeling van jonge ambitieuze ensembles. in Bozar spelen live op de radio is iets waar iedere klassieke muziekstudent van droomt tijdens zijn opleiding! Een concerttour langs de verschillende CC’s geeft ons de kans om een groot publiek te doen kennismaken met ons ensemble, het repertoire en het spelplezier dat we graag uitstralen op het podium. 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: