Supernova: een wedstrijd voor rijzende kamermuzieksterren

Na een jaar waarin alles anders was dan ervoor is er dit jaar weer de terugkeer van Supernova, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovende kamermuziek ensembles. Programmatoren uit de klassiek muziekwereld selecteren dit jaar voor de achtste keer twee Belgische kamermuziek ensembles. De winnaars krijgen speelkansen onder andere op het laureatenconcert tijdens het Klarafestival, maar ze krijgen ook een concertreeks doorheen het land en media aandacht van Musiq’3 en Klara. 

De inschrijvingstermijn, sloot op 31 Oktober 2021 en een eerste selectie werd gemaakt op basis van ingezonden geluids- en/of videofragmenten. Zo werden acht ensembles geselecteerd voor de halve finale op 6 december in CC ter lift te Bornem. De jury, bestaande uit programmatoren en experts, kozen uit acht halve-finalisten deze ensembles: Firgun Ensemble, Goggles, Ryelandt Trio en het Woodwork Reed Quintet. Deze vier zullen strijden voor de twee eretitels op 30 Januari 2022 in deSingel in Antwerpen. 

Supernova wordt georganiseerd door negen partners, deze partner vaardigen elk één jurylid af. Ook engageren de partners (met uitzondering van Kunstenpunt, Klara en Musiq’3) zich ertoe om de winnaars te programmeren. 

Winnaars vorige editie.

In de vorige editie van SUPERNOVA werden in een uiterst spannende finale in de kamermuziekzaal van BOZAR gekozen Trio Aries en het Desguin Kwartet. 

Trio Aries, (bestaande uit violiste Alice Van Leuven, cellist Paul Heyman en pianist Wouter Valvekens) sleepte daarnaast ook een CD opname in de wacht. De cd die daar uit voort is gekomen kan je trouwens vinden op: https://www.etcetera-records.com/album/796/awakenings

Desguin Kwartet, (bestaande uit de violisten Wolfram Van Mechelen en Ludovic Bataillie, de altvioliste Rhea Vanhellemont en de cellist Pieter-Jan De Smet) won de publieksprijs ter waarde van €1000.

Wie zijn de kandidaten van dit jaar?

Het Firgun Ensemble werd in 2017 opgericht en bestaat uit Emile Souvagie (klarinet), Ludovic Bataillie (viool), Ciska Vandelanotte (viool), Jasmien Van Hauthem (altviool) en Karin Broeckhove Ibarra (cello). De naam ‘Firgun’ is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als: ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’. Het ensemble specialiseert zich in het repertoire dat geschreven is voor klarinet en strijkkwartet. In 2018 wonnen ze al zowel de eerste prijs als de publieksprijs tijdens het Storioni Willem Twee Concours.

© Peter Staessens

Goggles is een speels en energiek duo bestaande uit Wim Pelgrims (percussie) en Esther-Elisabeth Rispens (sopraan). Samen zoeken ze de grenzen op in het hedendaagse muziek domein. Telkens vertrekkend vanuit een sterke verhaallijn zoeken ze een antwoord op de vraag: wie is eigenlijk de percussionist of de zanger?

Ryelandt Trio is de opvolger van het Trio Telepatico met een nieuwe cellist en de start van een avontuur naar minder gekend repertoire. Het trio bestaat sinds 2019 uit Pieter-Jan Verhoyen (piano), Jeroen De Beer (viool) en Pieter-Jan De Smet (cello). Alle drie zijn ze naast dit trio ook actief in andere ensembles en ontdekken ze een divers repertoire aan kamermuziek. Zo is De Smet ook lid van het Desguin Kwartet dat de afgelopen editie van SUPERNOVA won.

Woodwork Reed Quintet is een jong ensemble en werd in 2020 opgericht. Het ensemble bestaat uit Anne-Leen Gevaert (hobo), Kevin Casteleyn (klarinet), Don-Paul Kahl (saxofoon), Aaron Van de Winckel (basklarinet) en Valérie Trangez (fagot). Het is geen bezetting die je elke dag tegenkomt in het Belgische kamermuzieklandschap. Deze onconventionele combinatie aan instrumenten geeft het ensemble een unieke klankkleur.

Meer informatie over de finale kan u vinden op de website van deSingel en van Klarafestival

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist