STROOM: nieuwe muziekfestival met een hart voor natuur, klimaat en duurzaamheid

Van 23 juni tot en met 3 juli was de Scheldevallei the place to be voor een nieuw muziekfestival rond natuur en duurzaamheid. Dit onder de vlag van het Festival van Vlaanderen Gent. Veerle Simoens en haar team houden de vinger aan de pols, spelen in op de actualiteit en weten altijd iets apart te brengen. Meanderend voerde STROOM gedurende 11 dagen het publiek mee op een muzikale ontdekkingstocht. Elke dag was er in een andere stad of gemeente tussen Antwerpen en Gent een groot outdoor concert, intieme muzikale belevenis of duurzaam discours mee te pikken.

Les goûts et les couleurs ne se dispute pas. Naar mijn thuisbasis zakten massa’s muziekliefhebbers af voor Rock Werchter en Paradise City. Ik ging op zoek naar muziek met minder decibels en meer gevoelsinhoud. De tuinen van het Kasteel d’Ursel waren de geschikte locatie voor dit muzikale festijn. Gedurende vier eeuwen was dit het verblijf van de adellijke familie d’Ursel. Nu maakt het deel uit van het patrimonium van de provincie Antwerpen en staat het domein open voor allerlei festiviteiten.

Le Concert de l’Hostel Dieu

Le Concert de l’Hostel Dieu is muzikaal actief over heel Europa. Het ensemble werd in 1992 in Lyon opgericht door Franck-Emmanuel Comte. Het grootste deel van hun activiteiten wijden ze aan het barokke repertoire. Ze spelen hoofdzakelijk op oude instrumenten en proberen elke partituur zo authentiek mogelijk te brengen maar geven het toch een eigen touch. Het transponeren van de rijkdom en diversiteit van de barokmuziek naar onze tijd is een van hun belangrijkste artistieke assen.

Namiddagconcert - Vivaldi en de Vier Elementen

“De vier elementen van de oude Griekse filosofen: water, aarde, lucht en vuur volstaan niet om alle natuurlijke fenomenen te verklaren. De alchemisten voegden er nog een vijfde element of ‘kwintessens’ aan toe”, vertelt de presentatrice. Voor dirigent en klavecimbelspeler Franck-Emmanuel Comte is het vijfde element zonder enige twijfel: la folie – zotte energie. Volgens het motto van Aristoteles: “Er is geen groot genie, zonder een vleugje gekte.” Met de opzwepende liederen, instrumentale variaties en dansen uit Frankrijk, Spanje, Italië en Latijns-Amerika en de internationaal gevierde Canadese sopraan Heather Newhouse die het publiek trakteerde op vocaal vuurwerk in een aantal toegankelijke aria’s van Vivaldi en tijdgenoten, naast een paar vinnige instrumentale werken, was het puur genieten. 

Met de opener ‘Su la cetra amorosa’ van Tarquinio Merula geeft sopraan Heather Newhouse meteen een straf en indrukwekkend staaltje van haar kunnen. Er werd een sublieme playlist samengesteld. Stem en instrumenten dialogeren in perfecte harmonie, vloeien samen in een  gemeenschappelijke kleur of wedijveren virtuoos om alle muzikale rijkdom tot uitdrukking te brengen. De hoofdmoot was werk van Vivaldi, maar ook Henry de Bailly en Antonio Sartorio kwamen aan bod en wat anoniem werk in een mix van ondeugend, smachtend tot ernst. De precisie van Heather Newhouse is indrukwekkend. Ze beschikt over een waanzinnig wendbare stem en is een expressieve vertolkster, samen met de uitgelezen muzikanten een gouden combinatie.

Omkadering

Niet alleen de vier elementen  werden aangesproken, maar ook de zintuigen werden rijkelijk verwend. Na het concert kon het publiek in de zomerbar genieten van een heerlijke afternoon tea. Zeker voor herhaling vatbaar.

© Jonathan de Maeyer
© Jonathan de Maeyer

WAT: Vivaldi en de Vier Elementen — STROOM, Festival in de Scheldevallei

WIE: Le Concert de l’Hostel Dieu (Heather Newhouse [Sopraan], Emmanuella Dauvin [viool], Florian Verhaegen [viool], Aude Walker-Viry [cello], Nicolas Janot [contrabas], Ulrik Larsen [teorbe], David Bruley [percussie]) o.l.v. Franck-Emmanuel Comte [dirigent en klavecimbel]

WANNEER: 1 juli 2022, 14 uur tot 17 uur

WAAR: Kasteel d’Ursel, Wolfgang d’Urselstraat 9, 2880 Bornem.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: