Stokman & Vos ‘Ta Ta Ta Taa’

De klassiek geschoolde sopranen Astrid Stokman en Liesbeth Devos blijven onverdroten aan de weg timmeren met flair geassisteerd door accordeonist Stijn Bettens. Hun reputatie van bestaande werken omsmeden voor een breder publiek en klassieke muziek behapbaar maken voor eenieder staat ook in dit concert centraal.

Klassieke muziek met een twist

Vorig jaar werd de 250ste geboortedag van Beethoven wereldwijd gevierd. Beide dames, in samenwerking met het festival van Vlaanderen Mechelen, lieten zich niet onbetuigd en stoomden een programma klaar dat een quasi onbekende kant van Beethoven belicht. 

Ze kozen niet voor het getormenteerde dove genie, maar wel voor het jonge gepassioneerde kunstenaarschap. Het zwaarmoedige dat men op zijn persoon gekleefd heeft was zeker niet van toepassing in de beginjaren van zijn werk als componist. Beethoven werd pas doof op latere leeftijd. Daarvoor was hij een normale gezonde man met een amoureuze ziel die van het leven hield. De verliefdheden kwamen en gingen. Dan weer was hij verliefd op mooie aristocratische dames, of was hij verwikkeld in relaties met getrouwde vrouwen. Hij was een lustige caféganger en een echte dierenvriend. Hij hield van Spielerei. 

In een zotte bui schreef hij muziek over alledaagse dingen. Een stilistische duizendpoot. Dankzij Beethovens enorme artistieke nalatenschap was er keuze te over om een pittig programma samen te stellen. Gefundenes Fressen voor twee jonge volbloed sopranen en een kei van een instrumentalist.

Terug aanknopen bij het normale

Door het coronavirus verliep het Beethovenjaar in mineur. Veel geplande concerten werden gecanceld wegens je-weet-wel! Het virus blijft weerbarstig ons gewone levensritme onderuit halen. Stokman & Vos laten zich echter niet kisten en zijn op tournee met hun mini-concert. In het licht van de aanslepende coronapandemie straalt dit programma onverzettelijkheid en warmte uit. Het is een ware endorfine-injectie.

Stokman & Vos brengen uitbundige, frivole en serene miniatuurlandschappen. Heel het oeuvre van Beethoven in een notendop: symfonieën worden aangeroerd, de opera Fidelio en tal van liederen komen aan bod. De begintonen van zijn 5de symfonie Ta ta ta taa… krijgen een vocale inkleuring en ook de negende met ‘Ode an die Freude’ mocht niet ontbreken. Verder horen we ook ‘Het Vlooienlied’ en ‘Elegie voor de dood van een poedel’, minder bekende pareltjes van het genie. Natuurlijk ontbreekt ook ‘Elise’ niet, de mooie dame waarvoor Beethoven een van zijn mooiste liederen schreef. 

De stemmen resoneren, trillen met elkaar in perfecte close harmonie. De solopartijen worden met expressiviteit en heldere frasering verklankt. Muziek is geen keurslijf, men kan er zich in uitleven. Er zitten ook liedjes – oorwurmen – in van nu, onder andere van Samantha, Clouseau, Benny Neyman, Louis Neefs, Liliane St.-Pierre, VOF de Kunst… Ze krijgen een muzikale upgrade. Hun muzikale discours getuigt van een intelligente en spitsvondige opbouw. 

Het geheel klikt naadloos in elkaar. Als rode draad in het programma worden er tussen de liederen door smeuïge wist-je-datjes opgedist over Beethovens leven. Het trio maakt er een fijne beleving van met klassieke en hedendaagse composities, wat gossip in chit-chat stijl aan elkaar gepraat. Hun grote troeven zijn in de eerste plaats vakmanschap, stem- en instrumentbeheersing met daarnaast joie de vivre in een cocktail van subtiele, absurde humor en een aanstekelijke vitaliteit. 

Goedgeluimd zorgen ze een uur lang voor muzikale ambiance. Het geheel is lichtvoetig en speels met een hoek af. Een voorstelling waar je blij van wordt en opgeladen weer naar buiten stapt.

Informatie

  • WAT: Ta ta ta taaa! – Stokman & Vos 

  • WANNEER: woensdag 17 november 2021, 15:00

  • WAAR: CC De Factorij — Theaterzaal, Willem Lambertstraat 10a, 1930 Zaventem. 

  • WIE: Astrid Stockman [sopraan], Liesbeth Devos [sopraan], Stijn Bettens [accordeon]

Voor meer info: klik hier

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: