Op zaterdag 14 december werd in het Flageygebouw te Brussel een nieuwe stichting voorgesteld. De Stichting Brussels Philharmonic is het resultaat van een unieke samenwerking tussen enkele uitgelezen partners, namelijk Puilaetco Dewaay Private Bankers, advocatenkantoor Delboo Deknudt en Brussels Philharmonic.
Op zaterdag 14 december werd in het Flageygebouw te Brussel een nieuwe stichting voorgesteld. De Stichting Brussels Philharmonic is het resultaat van een unieke samenwerking tussen enkele uitgelezen partners, namelijk Puilaetco Dewaay Private Bankers, advocatenkantoor Delboo Deknudt en Brussels Philharmonic.
Gepassioneerden, muziekliefhebbers, maar ook de klassieke financiële investeerders kunnen via de stichting een instrument kopen dat door de musici van Brussels Philharmonic zal bespeeld worden. Het instrument wordt perfect onderhouden en stijgt in waarde, terwijl de klank van het orkest wordt geoptimaliseerd en gehomogeniseerd: een win-winsituatie voor beide partijen.
Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic
“Alle orkesten kampen met de hoge kostprijs van strijkinstrumenten. Een goed strijkinstrument kost al snel €40.000 à €80.000. Voor een jonge muzikant is dat veel geld. Naargelang de omvang telt een filharmonisch orkest 34 tot 74 strijkinstrumenten. Om de aankoop van instrumenten te financieren werken orkesten onder meer via mecenaat of via 'vriendenclubs'. Wie in zo'n club stapt, heeft recht op enkele tickets voor concerten of andere voordelen. Maar dat soort financiering gaat niet ver genoeg: zo'n club kan na vijf jaar één instrument kopen, terwijl wij nu werken aan de aankoop van een 10-tal instrumenten in 2014.”
De Stichting Brussels Philharmonic bewijst als creatieve en alternatieve financiering dat kunst en zakendoen hand in hand kunnen gaan. Een eerste grote investeerder is de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV die instapt met het fonds CultuurInvest, dat investeert in ondernemers in de creatieve en culturele industrieën. Zij zagen het potentieel van de Stichting en beslisten om een stevig bedrag te investeren.
Piet Callens, senior investeringsmanager PMV
“Brussels Philharmonic is voor meer dan 80 % afhankelijk van overheidssubsidies maar zoekt intensief naar nieuwe zakelijke modellen die het orkest de mogelijkheid bieden om de kwaliteit en internationale ambities te versterken. Deze aanpak getuigt van ondernemerschap in de culturele sector en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV zet dan ook graag haar schouders onder dit soort initiatieven via het fonds CultuurInvest.”
Daarnaast hebben Puilaetco Dewaay Private Bankers en advocatenkantoor Delboo Deknudt ook al een reeks privé investeerders gevonden.
Kurt Van Den Bossche, Senior Private Banker Puilaetco Dewaay
“Strijkinstrumenten horen thuis in het rijtje van passion-investments, zoals oldtimers, horloges…en kunnen aldus een mooie meerwaarde opleveren. Maar dan moeten ze met zorg gekozen, goed gebruikt en perfect onderhouden worden. Brussels Philharmonic heeft hiervoor de expertise in huis. Puilaetco Dewaay en Delboo Deknudt hebben de nodige knowhow op financieel en juridisch vlak. Dit soort samenwerking is uniek in de klassieke muzieksector en we hebben dan ook hoge verwachtingen.”
De stichting zal fungeren als een administratiekantoor. De investeerder draagt na aankoop het instrument over aan de stichting, tegen uitgifte van een certificaat op naam. Op die manier wordt een splitsing gemaakt tussen de juridische en de economische eigendom van het instrument.
Mark Delboo, advocatenkantoor Delboo Deknudt
“De stichting mag het instrument gebruiken; aan de investeerder komt de waarde van het instrument toe. Via de certificatievoorwaarden worden de exacte afspraken tussen de stichting en de investeerders vastgelegd. In de private stichting zijn er geen leden maar er is wel een Raad van Bestuur die de beslissingen neemt, zoals bijvoorbeeld een investeerder goedkeuren of beslissen welke muzikant een welbepaald instrument mag bespelen. Om een kwalitatief hoogstaand instrument te vinden, wordt een beroep gedaan op de Raad van Advies van de stichting waarin de topmusici van het orkest zetelen. De marktwaarde van het instrument wordt gewaarborgd door een erkend luthier.”
De Stichting Brussels Philharmonic in cijfers
50.000 euro > De minimale investering in het project van Brussels Philharmonic bedraagt 50.000 euro.
1 miljoen > Er is nu 1 miljoen euro in kas, goed voor tien (alt)violen, cello's of contrabassen. Het plan is er nog eens twintig bij te doen. 15 procent > De verwachte meerwaarde bedraagt 10 tot 15 procent per jaar, deels door de enorme interesse van Japanners, Koreanen en Chinezen voor oude Europese strijkinstrumenten.
1 op 1 > De constructie met een stichting maakt een een-op-een-relatie tussen investeerder, instrument en musicus mogelijk. Het strijkinstrument blijft minstens vijf jaar in bruikleen bij het orkest, maar intussen kunnen de onderliggende certificaten van eigenaar wisselen. Er is geen risicospreiding mogelijk. Elke investeerder neemt het risico van het instrument waarop hij intekent.
Verzekerd > Niet alleen de waarde van het instrument bij aankoop is verzekerd, ook de geschatte meerwaarde die verloren gaat bij diefstal of beschadiging.
Op zoek > Als de investeerder het instrument wil verkopen en de nieuwe eigenaar wil het instrument uit het orkest halen, dan moet Brussels Philharmonic een nieuw instrument en een nieuwe investeerder zoeken.