De Opéra Royal de Wallonie haalde met Mignon van Ambroise Thomas een pareltje van de Franse negentiende-eeuwse opera van onder het stof. Pareltje is misschien met een korreltje zout te nemen, want afgezien van enkele prachtige aria’s en heerlijke melodieën, heeft de opera niet echt een meeslepend verhaal. Maar de Opéra Royal de Wallonie heeft dus wel degelijk op de sterkte van het werk ingezet en met succes.
Ambroise Thomas (1811-1896) kiest zijn inspiratiebronnen voor zijn opera’s vooral uit de grote literatuur, zoals Shakespeare en in dit geval Goethe. Zijn bekendst gebleven opera is waarschijnlijk Hamlet en samen met Mignon vestigt dit werk definitief Thomas’ reputatie in Frankrijk en vindt hij ook internationaal weerklank. Mignon is tijdens zijn leven meer dan duizend keer opgevoerd. De populariteit van de romantische Goethe-roman Wilhelm Meisters Lehrjahre heeft daar zeker mee te maken. In de Parijse operawereld moet Thomas zich waarmaken naast componisten als Auber, Meyerbeer, Gounod en Donizetti. In 1871 wordt hij directeur van het Parijse conservatorium.
Mysterieuze Mignon
Mignon is een wonderlijk figuur uit Goethes Bildungsroman Wilhelm Meisters Lehrjahre. Haar afkomst is onbekend en ze trekt de wereld rond met de Harfner, de harpspeler en zanger van wie ze misschien de incestueuze dochter is. Geheimzinnigheid karakteriseert haar frêle verschijning, naast verlangen naar geborgenheid en liefde, de zo typische Sehnsucht van de Duitse romantiek. Zo kennen we haar uit de geniale liederen van Franz Schubert, Robert Schumann en Hugo Wolf. In de opera van Ambroise Thomas raakt ze verwikkeld in een driehoeksverhouding met Philine en Wilhelm Meister. Door het redden van Mignon uit de klauwen van Jarno, de chef van een reizend toneelgezelschap, ontwaken in Wilhelm gevoelens voor het tedere en onvatbare wezen Mignon. Maar ook Philine is verliefd op hem en wordt razend jaloers. Zo wordt de opera een toonbeeld van melodieuze rivaliteit, drijvend op passie, tederheid, wanhoop en ontgoocheling, meesterlijk vertolkt door twee zangeressen, die er de ideale verpersoonlijking van zijn, sopraan Jodie Devos en mezzo Stéphanie d’Oustrac.
Theater in theater
Theatrale reis
De ‘theatrale reis van een emotionele initiatie’ (citaat Vincent Boussard) krijgt hier ook emotionele muzikale rijkdom van het orkest maar zeker van de zangers. Interessant is ook dat gekozen is voor de opéra comique versie uit 1866 met afwisseling van dialogen. Met een cast met perfecte Franse dictie en tekstgevoeligheid natuurlijk geen probleem! De ouverture schept al een sfeer van spanning en sentimentaliteit met de opvallende harpklanken, die in het tweede bedrijf zo mooi de ontmoeting tussen de vaderlijke Lothario en Mignon begeleiden. Frédéric Chaslin inspireert het orkest tot gevoeligheid en nuancering.

WAT: Mignon (1866), Ambroise Thomas
WAAR: Opéra Royal de Wallonie – Luik
WANNEER: 03/04/2022
Wie: Frédéric Chaslin [dirigent], Vincent Boussard [regisseur],
Stéphanie d’Oustrac, Philippe Talbot, Jodie Devos, Jean Teitgen
Koor en orkest Opéra Royal de Wallonie Liège
FOTO’s: J Berger – ORW Liege
Nog voorstellingen op 7 & 9 april – https://operaliege.be