Spelen met een talentvolle stem

***** Songplay: op de cover van haar nieuwe cd kijkt Joyce DiDonato je ondeugend vrolijk aan. In zwart pak en hoge hoed doet ze je denken aan Liza Minnelli in Cabaret. Als je begint te luisteren, is de verrassing groot: de overbekende aria Se tu m’ami van Alessandro Parisotti in een totaal nieuw jasje. Het is de perfecte teaser voor deze cd, samengesteld uit een mengeling van barokaria’s en musicalsongs, en dit alles in een bewerking voor een heerlijk klein instrumentaal ensemble.

Joyce bewijst zich hier (eens te meer) als een zangeres die van alle markten thuis is. Haar overvloed aan talent associëren we vooral met klassiek repertoire zoals barok en belcanto. Maar het is leuk haar van een andere kant te leren kennen, en ze is daar even succesvol in. Ze doet het heel bewust, want in haar geestige inleiding tot de cd zet ze het ernstige en ‘stressy’ zangonderricht te kijk en pleit ze ervoor het ijzeren repertoire ook wel eens anders aan te pakken, met fantasie en improvisatie. Ze omringt zich met een pianist-arrangeur (Craig Terry) en verder met trompet, bandoneon, bas en drums.

De gekozen aria’s en songs hebben de liefde in al zijn aspecten als thema. Diverse emoties komen aan bod. Joyce zet barokaria’s gewoon naast het Great American Songbook en speelt met de stem in allerlei toonaarden. Vlekkeloze coloraturen gaan gepaard met een jazzy sound. Haar energie kent geen grenzen. Luister maar naar het dansende Lullaby of Birdland. Het is gewoon zalig met het smachtende slotvers We’re in love. Vivaldi als blues of Amarilli, mia bella van Caccini? DiDonato houdt de noten schitterend aan of geeft heerlijke trillers ten beste, terwijl de begeleiding in de bas lekker warm klinkt. Deze heerlijke cd bewijst: talent drijft altijd boven, in welke stijl of context ook.


  • WAT: Songplay
  • WIE: Joyce DiDonato (mezzo), Craig Terry (piano), Charlie Porter (trompet), Lautaro Greco (bandoneon), Chuck Israels (bass), Jimmy Madison (drums)
  • WAAR: Erato 0190295534387

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC