Spel- en speelpret met BerBerio in Amuz

Nominatie Gouden Label – Fascinatie voor de rijkdom van muziek en geluidskunst is de drijfveer van Zonzo Compagnie. Ze ontwikkelt daarom artistiek uitdagende projecten, die de betrokkenheid van een jong publiek bij muziek en geluidskunst stimuleert.

Zonzo Compagnie is ook de initiatiefnemer van het BIG BANG festival, een avontuurlijk muziekfestival voor een jong publiek dat jaarlijks wordt georganiseerd samen met partners in Antwerpen, Brussel, Gent, Rijsel, Lissabon, Athene, Sevilla, Stavanger en Hamburg. Een fantastisch idee, want: muziek is een samenspel tussen de linker- en rechterhersenhelft. Dit is geen bevinding van mij, maar heb ik ontleend bij een neuropsycholoog. De hersenen van kinderen moeten nog heel veel verbindingen leggen.

Kinderen die van kleins af met muziek in aanraking worden gebracht kunnen later veel flexibeler en logischer nadenken. Eens de volwassenheid bereikt heeft mooie muziek, zowel vocaal als instrumentaal, een waarneembare uitwerking: ze is voedzaam en prikkelend zowel voor geest als gevoel. Met andere woorden: over de hele lijn positief.

Partnership

Deze voorstelling is een pareltje in zijn soort. BerBerio is een amalgaam van klanken: gewone dagdagelijkse van dieren, voorwerpen, menselijke geluiden, zeer herkenbaar voor een jeugdig publiek, verrijkt met oorstrelende klanken, herkenbare melodieën die dan weer door de mangel gehaald worden en uitmonden in andere muziekfragmenten.

Revue Blanche is aan zet en doet dat met verve. Dit vocaal/instrumentaal kamermuziekensemble heeft een ongebruikelijke, maar bijzonder kleurrijke bezetting: sopraan, fluit, altviool en harp. De toen hoogzwangere sopraan Lore Binon was in het voorjaar nog artist in residence bij het Festival van Vlaanderen Mechelen. Ook daar bewees dit viertal dat alleen muziek maken voor hen niet volstaat, er mag gerust wat acting bij komen. Muzikale kwaliteiten en diversiteit staan steeds voorop. Voor dit concept gingen ze samen brainstormen met de Italiaanse multidisciplinaire artieste Letizia Renzini.

Inspiratie en aanknopingspunten vonden ze bij de Italiaanse componist Luciano Berio en zijn muze en hypergetalenteerde vrouw Cathy Berberian. Samen zetten ze de wereld van beide kunstenaars om in een wondere, kakelbonte multimediale voorstelling. Een speels concept dat vol verrassings- en spitsvondige elementen zit. Met hun vieren maken ze er een feest van. Soms baldadig, op andere momenten poëtisch en verstild.

Spel

Lore Binon zit bij aanvang van de voorstelling tussen het publiek. Als het zaallicht zachtjes dimt is het gezoem van een bij te horen. Ze krijgt een spot op zich zodat iedereen het geluid kan lokaliseren en daalt dan af naar het podium. Daarbij produceert ze, naast het gezoem, allerlei klanken. In de ruimte van AMUZ resoneren ze prachtig. Met haar capriolerende stem weet ze het publiek te betoveren.

Met tape lijnt ze een speelvlak uit en gaat dan in interactief spel met het geprojecteerde beeldmateriaal, lippen, een gezicht… Ze gaan als het ware een parallel bestaan leiden en zuigen het publiek mee in een bewegend universum. De fluitspeelster komt erbij, vervolgens de violist. Hij lijnt met tape een harp uit op de grond en bespeelt die. Het kleine volk kijkt gebiologeerd toe. Wonder, hoe kan dat!?

Even later wordt de harp op een sokkel het podium opgetrokken. Er wordt gezongen en gemusiceerd rechtop, zittend, liggend. Een koer met voetballende kinderen wordt geprojecteerd. Kindjes worden op het podium uitgenodigd om een balletje mee te trappen samen met de muzikanten. De harp wordt even later in een razende vaart over het speelvlak getrokken en lijkt wel een botsauto.

Klanken van allerlei herkomst vermengen zich, waaronder de Boléro van Ravel. Ook het eindbeeld is prachtig. Woelige baren op het projectiescherm én het speelvlak. De protagonisten nemen mee plaats op de sokkel bij de harpiste en duwen die zachtjes richting coulissen. Het beeld van een schip sijpelt langzaam door.

Lore Binon staat rechtop als een kapitein die vanop de boeg de einder afspeurt. Het schip zet koers naar een nieuwe avontuurlijke bestemming. De energie en overtuiging waarmee dit viertal op het podium staat, van onstuimig tot omzichtig, is hartverwarmend en meeslepend. Hun spel is als en vat transformerende alchemie: pittig, jong van hart en zinnen. Deze experimentele, esthetische en muzikale ervaring sloeg geweldig aan zowel bij jong als oud.

Prijsbeest

De voorstelling BerBerio werd in 2016 bekroond als winnaar van de YAMA, Young Audience Music Awards en is een productie van Zonzo Compagnie in coproductie met Concertgebouw Brugge, Jeugd en Muziek Vlaanderen en KC Rataplan, met de steun van Creatief Europa – Programma van de Europese Unie. Ook voor Klassiek Centraal is BerBerio een nominatie Gouden Label waard.


  • WAT: BerBerio
  • WIE: Zonzo Compagnie & Revue Blanche
  • WAAR & WANNEER: AMUZ (Antwerpen), zondag 19 november
  • FOTO: © Dries Segers

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist