Inpikkend op de herdenking van de Grote Oorlog zette Studio 100 de spektakelmusical 14-18, in een gedurfde regie van Frank Van Laecke, op het getouw. Dit episch spektakel dat zich aan het front afspeelde, krijgt een vervolg in oktober 2018, exact 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog.
Tevens ook het moment waarop, helaas, de kiem van de Tweede Wereldoorlog werd gelegd. In deze nieuwe musical creëert Frank Van Laecke de microkosmos van een gezin. Voor regie en script werkt hij samen met Allard Blom. Het lief en leed binnen een familie in oorlogstijden wordt uitgebeeld, met als hete hangijzer hoe door ideologieën en sympathieën, verkeerde keuzes, een gezin uit elkaar kan gereten worden.
Gert Verhulst en Hans Bourlon, producenten Studio 100, kennen ondertussen alle knepen om het publiek te bespelen. Ruim een jaar op voorhand werd een mediacampagne opgestart. Eerst met het verklappen dat Vlaanderens geliefde bard Will Tura samen met Steve Willaert de muziek zal componeren. Een paar maanden later werd de locatie vrij gegeven. Daarvoor vonden ze steun bij de grote baas van de Katoen Natie, Fernand Huts. Een man met een hart voor cultuur, die zich graag als mecenas profileert. Hij bouwt in de haven, grondgebied Beveren, een nieuwe zaal waar een gigantisch decor wordt gebouwd + podium en publieksruimte.
De sluier wordt verder gelicht
Met mondjesmaat wordt door de producenten informatie losgelaten op het publiek. Zo wordt de nieuwsgierigheid verder aangescherpt. Tijdens de derde persconferentie werd de cast én de verhaallijn bekendgemaakt. De producenten zien het groots. Het krijgt allemaal een beetje Broadway en Westend allures. Er werd gekozen voor twee casts. Er zullen ook twee premières zijn. Het publiek kan kiezen voor welke cast het opteert: de Groene of de Blauwe. Achterliggende idee: bepaalde rollen werden in vroegere producties al ontdubbeld. Sommige theaterbezoekers voelen zich een beetje bekocht als ze hun geprefereerde acteur niet zien spelen. Dat is één reden. De tweede: sommige acteurs hebben ook al andere verplichtingen aangegaan. Of derde reden: voor oudere acteurs is het niet evident om fysiek een dergelijk zware reeks uit te spelen. Daarom twee evenwaardige casts. Alleen de twee hoofdrolspelers, de zonen Louis en Staf, worden in beide casts respectievelijk door Jonas Van Geel en Jelle Cleymans vertolkt. Louis studeert voor arts, Staf voor advocaat. Intellectueel zijn ze allebei bezig met de oorlog. Maar ze zijn ook jong en makkelijk beïnvloedbaar. Het verhaal zoomt in op hoe mensen kunnen geïndoctrineerd worden. Hun ideologieën staan lijnrecht tegenover elkaar. Door hun keuze worden ze elkaars opponent.
Leon, een oudere man, maakt geen deel uit van de familie. Hij was onder de wapens tijdens W.O. I en zit nu in het verzet. Hij beschikt over cruciale en riskante informatie. Hij weet wat er allemaal gaande is, ook de Holocaust. Voor deze belangrijke rol werden Jo De Meyere en Herbert Flack gecast.
Anna, de moederrol, die ten koste van alles haar gezin probeert bij elkaar te houden, wordt toevertrouwd aan enerzijds Ann Tuts (De Kampioenen) en Marleen Merckx (Thuis). Een moeilijke en genuanceerde rol.
Echtgenoot Emiel, wordt vertolkt door enerzijds Peter Van de Velde, anderzijds door Lucas Van den Eynde. Oudere mensen herinneren zich zeker nog het trieste verhaal van cinema Rex aan de Keyserlei waarop een V2-raket viel op 16 december 1944 om 15u23, tijdens een vertoning van de western Plainsman. Voor 567 betekende hun namiddagje uit een plotse dood. 296 onder hen waren geallieerde soldaten: Britten, Amerikanen, Canadezen, Polen, Nederlanders. Onder de 271 burgerslachtoffers waren opvallend veel minderjarigen. De gemiddelde leeftijd was 26 jaar. Daarnaast waren er nog eens 291 gewonden. Deze locatie wordt in het verhaal verwerkt. Emiel is er operator.
Dan is er nog het Joodse meisje Sarah, dat ondergedoken leeft. Ook dit kruidt het verhaal met romantiek en tragiek. Ze groeit meer en meer naar Louis toe. Zij belichaamt de deportatie van de duizenden Joden. Een rol die wordt toevertrouwd aan Clara Cleymans in de Blauwe Cast en Nathalie Meskens in de Groene Cast.
Eindconclusie
De verhaallijn klinkt veelbelovend doorvlochten met politiek, ideologie, filosofie en romantiek. Alleen vind ik het een gemiste kans dat er altijd in dezelfde vijver wordt gevist, zonder afbreuk te willen doen aan het talent van voornoemde acteurs en actrices. Er wordt geweldig op safe gespeeld. Men mikt uitsluitend op bekende namen als publiekstrekkers. Ongekend en pril talent in dergelijke producties een kans bieden, zou misschien wel eens voor dé verrassing hebben kunnen zorgen. Aan dergelijk waagstuk zullen mediamagnaten Gert Verhust en Hans Bourlon zich niet wagen. Safety first!
Wordt vervolgd…
- WAT: Spektakelmusical 40-45
- WIE: Studio100
- WANNEER: première oktober 2018
- Foto’s: © Studio100