Sonya Yoncheva’s The Verdi Album

**** De Bulgaarse sopraan Sonya Yoncheva is momenteel een van de beste zangeressen voor opera’s van Verdi. Met The Verdi Album, haar nieuwste cd bij Sony Classical, biedt ze hiervan een mooi bewijs, samen met het Münchner Rundfunkorchester onder leiding van de fijnbesnaarde dirigent Massimo Zanetti.

Het repertoire is verzorgd samengesteld: enkele vroege, minder populaire opera’s zoals Attila en Stiffelio naast top-aria’s als Tacea la notte uit Il Trovatore, Pace, pace uit La Forza del destino en zeker Ave Maria, de sublieme aria van Desdemona uit Otello. Stuk voor stuk vertolkt ze op heel intense manier de typische vrouwelijke personages van Verdi’s opera’s: noodlottige slachtoffers ondanks hun sterke karakters en hun innerlijke en oprechte strijd voor hun authentieke persoonlijkheid. Sonya Yoncheva verpersoonlijkt ze op een ideale manier. Haar stem is alert en dwingt tot aandachtig luisteren. Ze is metalig zonder hard te zijn, en geeft uiting aan de kracht van de vrouwen. Misschien geeft ze soms net iets te veel aandacht aan de kracht: soms zou ze ook iets meer fragiel mogen zijn en de tragiek met zachtere nuances mogen uitdrukken. Maar ze heeft absoluut geen moeite met hoge topnoten en zingt met een wonderlijk legato!

Ze wordt begeleid door Massimo Zanetti, de dirigent die we ons nog levendig herinneren van zijn periode als chef-dirigent in de Vlaamse Opera tijdens de periode dat Marc Clémeur er intendant was. Sindsdien hebben we hem in België nog een paar keer met grote voldoening gehoord als dirigent in de Opéra Royal de Wallonie (2014, Verdi, Luisa Miller; 2017, Bellini, Norma). Een dirigent met een perfecte feeling voor Verdi. Hij bewijst zich hier eens te meer als de lyricus bij uitstek. Hij tovert net wél zachtheid en melancholie uit het Münchner Rundfunkorchester en zijn precieze ritme bepaalt mee de spanning die hij in de aria’s steekt, soms ook door de juiste pauze en verstilling, bijvoorbeeld in de aria uit Il Trovatore. Hij is een meester van de “silenzio”. Luister maar naar het slot van de aria van Desdemona, of naar de mysterieuze klank van de zee en de maan in de wonderlijke aria Come in quest’ora bruna uit Simon Boccanegra.

Een cd die de Verdi-liefhebber zeker kan bekoren, zowel door het niveau van de uitvoerders als door de gepresenteerde fragmenten. De operaliefhebber kan alvast ook een live-concert met Yoncheva in zijn agenda noteren: de Bulgaarse sopraan komt op 18 juni 2019 voor een Verdi-concert naar de Opéra Royal de Wallonie.


  • WAT: The Verdi Album
  • WIE: Sonya Yoncheva (sopraan), Münchner Rundfunkorchester o.l.v. Massimo Zanetti
  • UITGAVE: Sony Classical 88985417982

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC