Sixteen Seasons

Na de herontdekking in de tweede helft van de 20e eeuw zijn Vivaldi’s Vier Jaargetijden zo populair geworden dat zij een inspiratiebron zijn geworden voor soortgelijke verzamelingen die hetzelfde onderwerp behandelen, soortgelijke instrumentale krachten gebruiken en vaak in opdracht naast het origineel worden gespeeld. Uitgegeven ter gelegenheid van de dertigste sterfdag van Astor Piazzolla (4 juli 1992), brengt Zestien Jaargetijden voor het eerst de vier beroemdste Vier Jaargetijden op schijf bijeen: dus naast Vivaldi’s Italiaanse concerti ook de Argentijnse Cuatro Estaciones Porteñas van Piazzolla (in de versie van Leonid Desyatnikov, een componist van Oekraïense afkomst), The American Four Seasons van Philip Glass, en de “Vivaldi-herwerkingen” van de Britse Max Richter.

Om ons door deze seizoenen te loodsen – die verspreid zijn over verschillende continenten, klimaten en muziekstijlen – is er Concerto Mediterraneo, een ensemble bestaande uit musici uit heel Italië en geleid door Gianna Fratta, terwijl de eclectische Alessandro Quarta de solo-vioolrol deelt met Dino De Palma. De begeleidende notities van historicus Alessandro Vanoli en meteoroloog Luca Mercalli completeren een project dat ook staat als een reflectie op de diepgaande relatie tussen de mens en de wisseling van de seizoenen en de rol die de klimaatverandering speelt van Vivaldi’s tijd tot nu.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: