Sidi Larbi Cherkaoui ontvangt eredoctoraat UAntwerpen

Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui, artistiek directeur van Ballet Vlaanderen, krijgt het eredoctoraat algemene verdiensten 2016 van de Universiteit Antwerpen. Het is de meest prestigieuze academische titel die de instelling toekent aan mensen uit het culturele veld.

‘Sidi Larbi Cherkaoui behoort tot de meest originele en productieve hedendaagse choreografen,’ aldus rector Alain Verschoren van UAntwerpen. ‘Hij heeft een indrukwekkend oeuvre ontwikkeld dat op persoonlijke en eigenwijze manier de tradities van de grote culturen onderzoekt en bevraagt. Bovendien is hij enorm verweven met de stad Antwerpen.’

De academische plechtigheid vindt plaats op woensdag 23 maart.

‘Wetenschap en kunst zijn geen vreemden, want beiden kunnen niet zonder verbeelding en passie,’ reageert Sidi Larbi Cherkaoui. ‘Een eredoctoraat ontvangen is sowieso een enorme eer, maar tegelijkertijd maakt het me ook bescheiden als ik het werk zie van de andere eredoctors uit de wetenschap die vaak levensreddend onderzoek verrichten. Dat ik deze eer mag ontvangen van de Universiteit in mijn geboortestad maakt dit zeer bijzonder voor mij.’

Voor Ballet Vlaanderen werkt Sidi Larbi Cherkaoui momenteel aan een creatie op muziek van Maurice Ravel.  Het werk gaat in wereldpremière op 28 mei in Opera Antwerpen als onderdeel van de mixed bill Ravel met daarnaast onder andere een creatie van de jonge Belgische choreograaf Jeroen Verbruggen.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist