Sidi Larbi Cherkaoui is Choreograaf van het Jaar

Het vaktijdschrift Tanz, één van de meest gezaghebbende stemmen in de danswereld, publiceert elk jaar een jaarboek waarin het kritisch terugkijkt op het voorbije seizoen. Het tijdschrift vroeg aan 42 internationale recensenten wie voor hen dé choreograaf van 2017 is. Sidi Larbi Cherkaoui kreeg de meeste stemmen. Het is al voor de derde keer in tien jaar tijd dat Cherkaoui door Tanz wordt uitgeroepen tot Choreograaf van het Jaar. Eerder gebeurde dat in 2008 en 2011.

Ook een ander belangrijk Duits podiumtijdschrift, Die Deutsche Bühne, vindt Cherkaoui de belangrijkste choreograaf van het voorbije seizoen.

Vorig seizoen creëerde Sidi Larbi Cherkaoui voor Ballet Vlaanderen het internationaal bejubelde Requiem, waarvoor hij samenwerkte met het Koor Opera Vlaanderen.

Die Deutsche Bühne bekroonde daarnaast Luk Perceval tot Operaregisseur van het Jaar voor zijn regie van de wereldcreatie Infinite Now van de componiste Chaya Czernowin. Infinite Now ging vorig seizoen in wereldpremière bij Opera Vlaanderen, kon rekenen op lovende recensies in binnen- en buitenland en was daarna met evenveel succes te zien in de Opera van Mannheim en het IRCAM in Parijs.

Met dit zeer fijne nieuws staat Opera Ballet Vlaanderen aan de start van een nieuw seizoen dat het thema Rien ne va Plus meekrijgt. Traditiegetrouw start het seizoen officieel met Klassiek in de Stad, het gratis festival op het Sint-Jansplein in Antwerpen. Ballet Vlaanderen treedt op, op zaterdagavond 2 september, Opera Vlaanderen is te zien en te horen op zondagmiddag 3 september.


  • WIE: Sidi Larbi Cherkaoui
  • WAT: Choreograaf van het Jaar
  • Foto: ©Ballet Vlaanderen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: