Serenade Songs of night and love

Serenade Songs of night and love, Romantic partsongs for male choir

**** Kan je stilte zingen? Ja. Luister naar de opname met het mannenkoor Camerata Musica Limburg in hun nieuwste cd getiteld “Serenade. Songs of night and love”. Ze zet in met een aantal liederen voor mannenkoor van Franz Schubert. 

**** Kan je stilte zingen? Ja. Luister naar de opname met het mannenkoor Camerata Musica Limburg in hun nieuwste cd getiteld “Serenade. Songs of night and love”. Ze zet in met een aantal liederen voor mannenkoor van Franz Schubert. In het eerste lied dompelen de hoorns en hun echo-effect de luisteraar direct in de puur romantische evocatie van nacht en natuur. In Die Nacht (D 983c) zingt het koor letterlijk verstilling op “Freundliche Stille”. Het is maar een staaltje van de koorkunst die deze cd ons biedt. Liederen van de nacht, de droom, de stilte – vaak metaforen voor de dood – zijn stuk voor stuk pareltjes van intimiteit, intensiteit en ingetogenheid. Deze liederen van Schubert zijn soms varianten van solo-liederen, soms origineel voor mannenkwartet geschreven en ze zijn een mooi voorbeeld van wat op een Schubertiade in Schuberts tijd werd gezongen.

Homogeniteit en zuiverheid van klank kenmerken het koor dat nu eens a capella zingt, of begeleid wordt door piano. De vier hoorns zetten het eerste lied in en het laatste (Bruckner) wat mooi de cirkel rond maakt. Christoph Prégardien is een van de solisten op de cd en zijn vertolking bevestigt zijn sublieme liedkunst. Jammer dat zijn collega Martin Nyvall een hard hoog timbre heeft. Mezzo-sopraan Alison Browner mist glans in de liederen van Bruckner.

Van Ralph Vaughan Williams worden, behalve de versie voor koor van The Vagabond, twee volksliederen gezongen en het programma wordt aangevuld met liederen van de romantische Zweedse componisten Hugo Alfvén en Carl Leopold Sjöberg. De koorliederen van Anton Bruckner laten een onvermoed aspect horen van deze componist die we vooral associëren met grootse orkestmuziek. De Camerata Musica Limburg neemt de verdediging van Bruckners vocale werk op zich. De rijke harmonie is Bruckners manier om de fijnste nuances in de tekst te verklanken. Der Abendhimmel wordt zo een hoogstaande serenade, Mitternacht een wonderlijk lied over de maan. Abendzauber dompelt ons – met de hoorns – in betoverende klanken van de natuur.

U Camerata Musica Limburg o.l.v. Jan Schumacher live aan het werk horen met solist Christoph Prégardien en pianist Andreas Frese op 28 april 2012 in De Singel in Antwerpen. Ik kan het concert warm aanbevelen. 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC