Secret Love Letters | Lisa Batiashvili

Lisa Batiashvili’s nieuwe album Secret Love Letters brengt muziek geïnspireerd door laat-romantische literatuur en grote virtuozen uit het verleden: Karol Szymanowski’s Eerste Vioolconcert, Ernest Chausson’s Poème, César Franck’s Sonate in A groot voor viool en piano en Claude Debussy’s Beau soir.

“Wat zou het menselijk leven zijn,” vraagt Lisa Batiashvili, “zonder deze overvloed aan gevoelens waarvan we denken dat we die met niemand kunnen delen?” Haar nieuwe album viert de schone kunst van het verbergen, de eenzame hartstocht, maar ook het moment waarop die niet meer in toom te houden is. Op Secret Love Letters verkent de violist enkele zeer romantische muziekstukken. Ze wordt begeleid door het Philadelphia Orchestra – de eerste keer dat ze een album opneemt met een Amerikaans ensemble – en zijn chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin, met wie ze al verschillende keren heeft opgetreden, en door de jonge Georgische pianist Giorgi Gigashvili. Ze spelen muziek die verhaalt over verboden liefde, maar ook over voorbije liefde op oudere leeftijd.

“Er zitten zoveel verborgen boodschappen in muziek, dingen die je niet in woorden kunt vatten,” zegt Lisa Batiashvili. “De stukken van Chausson, Debussy, Franck en Szymanowski die ik voor dit album heb gekozen, zijn door iets heel vanzelfsprekends met elkaar verbonden. Het is de boodschap van de liefde, die in de muziek tot uitdrukking komt in zoveel verschillende facetten en kleuren. En zo vaak is deze boodschap geheim en zeer intiem.” Nézet-Séguin is het met de violist eens: “Muziek begint waar woorden eindigen, dat is een van mijn favoriete citaten. Het bijzondere van muziek is dat het ons in staat stelt dingen te zeggen die we soms niet eens aan onszelf toegeven”.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: