Tientallen jaren heeft heel België alles gedaan wat moest om het zeer grote orgelbestand te verwaarlozen. Het resultaat is dat er zeer veel orgels er belabberd bijstaan als meubelstuk waar stukken afvallen. Maar er is hemels licht in de orgeltunnel !
Pakweg de laatste tien jaar zijn er orgels hersteld en nieuwe geplaatst in meerdere kerkgebouwen. Bij de restauraties zijn ook al onverwachte juweeltjes ontdekt. Neem nu de kapel van het Elzenveld in Antwerpen waar men jaren geleden een tweede orgeltje ontdekte bij de ontmanteling van het enige orgel toen het in restauratie ging. Nu heeft deze kapel twee volwaardige kleine orgels. Of nemen we een voorbeeld aan de kerk van Hoogstraten waar elke liefhebber van orgelmuziek niet weg te houden is. Prachtig instrument is het dat daar een plaats kreeg.
En zeer recent kon u in ons webmagazine nog lezen wat voor orgel er in Leuven komt en over het nieuwe klavier dat werd geleverd voor het grote zaalorgel van de Henry Le Bœfzaal in Bozar (Paleis Schone Kunsten, Brussel).
Plan van de orgelkast (Schyvenorgel Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Kathedraal Antwerpen)
© Klassiek Centraal
Glunderende Peter Van De Velde
Vrijdag 15 april ’16 werd de pers uitgenodigd in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal om een werkbezoek brengen aan de vorderende restauratie van het Schyvenorgel, het grootste in zijn genre van ons land. Voor de gelegenheid waren de politieke verantwoordelijken, die mee bijdragen met financiële ondersteuning, de gastheren. Eerste gedeputeerde Luk Lemmens, groot liefhebber van klassieke muziek en voorzitter van Het Orgel in Vlaanderen, gaf samen met burgemeester Bart De Wever de nodige uitleg over de stand van zaken in het verloop van de restauratie.
De restauratie kreeg een tijdje een spijtige vertraging na het plotse overlijden van Gerard Pels, de bekende orgelbouwer uit Duffel die plost en veel te jong overleed. Het was dus even zoeken naar een kundig orgelbedrijf dat het dossier kon overnemen en inplannen in de werking. Geen vanzelfsprekende vingerknip, maar orgelbouwer Guido Schumacher uit Eupen kon het werk waar Pels aan begonnen was, overnemen.
Samen met zijn ploeg ervaren medewerkers wordt het gedemonteerde orgel in de kerk zelf hersteld en met grote precisie terug in elkaar gezet. De pijpen worden met de hand op de draaibank bijgewerkt, nieuwe worden, waar nodig, geplaatst en als alles naar wens verloopt, zou rond Pasen 2017 het vernieuwde Schyvenorgel in zijn barokkaderwerk moeten weerklinken in alle glorie.
2017 wordt zo een zeer belangrijk orgeljaar in ons land. Drie orgels zullen (op)nieuw klinken in Antwerpen, Brussel en Leuven. Laat een gezonde wedijver ontstaan tussen de drie steden én laten ze talloze andere gemeenten inspireren om ook werk te maken van het in waarde brengen van de orgels die het verdienen.