Schöne, strahlende Welt

**** Peter Schreier is zeker een van de meest bescheiden tenoren onder de zangers van de twintigste eeuw. Hij maakte een opzienbarende carrière als operazanger, al waren oratorium en lied de genres waarin hij de absolute top bereikte. Berlin Classics komt nu met een verrassende opname voor de dag, waarop Schreier afstapt van operarepertoire of ernstig oratorium: Schöne, strahlende Welt. Een cd met het lichtere werk waarvan de tenor met heldere en parelende stem stuk voor stuk kleine juweeltjes maakt.

Peter Schreier werd geboren in Meißen (Duitsland) in juli 1935. Op tienjarige leeftijd werd hij lid van het Kreuzchor in Dresden. Als professioneel zanger was zijn eerste optreden buiten de DDR (hij woonde in Dresden) in Keulen in 1964. Hij was jarenlang vaste gast op de Salzburger Festspiele, maar de status van “vedette” was op hem niet van toepassing. Hij was een van de mooiste vertolkers van partijen als Tamino in Mozarts Die Zauberflöte of David in Wagners Meistersinger. Bij zijn cd-opnamen is zijn bijdrage aan de grote Schubert Edition die Hyperion uitbracht met pianist Graham Johnson voor mij nog steeds een hoogtepunt (opname 1992), naast zijn opnamen van de Schubert-cycli met András Schiff (Decca Classics). Ik had het geluk hem ook live mee te maken op de Schubertiade in Vorarlberg (Hohenems en Feldkirch), waar hij vele jaren present was. Schreier zette in 2005 een punt achter zijn carrière, want hij wilde niet herinnerd worden als een zanger die iets beter niet meer gezongen had! Hij overleed op Kerstdag 2019.

Nostalgische glimlach

De “stralende wereld” die de titel van de cd belooft, leidt ons naar het populairdere genre van de operette en bewerkingen van bekende melodieën: alles met een onderhoudend karakter en vooral ver weg van de ernst van het oratorium. Schreier brengt dit repertoire met evenveel vocale zorg. Hij boet niets in aan tekstprojectie of flexibiliteit van de stem. Een bewerking van een etude van Chopin levert een bekoorlijk lied op. De tenor zingt het charmante Jeg elsker dig van Edvard Grieg in Duitse vertaling (Ich liebe dich) en neemt je helemaal mee met de verlokkelijke tonen en meeslepende melodieën uit een operette als Gräfin Maritza of met het heerlijke Du bist die Welt für mich uit de film van Ernst Marischka over Richard Tauber. In uitbundiger volksliederen blijven zijn hoge tonen even zuiver. Wel blijkt taal een belangrijke factor voor hem. Vooral La mattinata mist een tikkeltje spontaneïteit omwille van de Italiaanse tekst. Zelfs O sole mio lijdt daar wat onder. Maar het zo vol verlangen zingen van Sprich zu mir von Liebe, Mariu een lied van het duo Bixio en niemand minder dan collega tenor Fritz Wunderlich is puur genieten van vocale weelde in een wonderlijk ongekunsteld lied.

Het Grosses Rundfunkorchester Berlin onder leiding van Robert Hanell begeleidt met veel schwung en in gepaste stijl. Berlin Classics heeft met de uitgave van deze nog nooit op cd uitgebrachte opnamen uit 1977 een mooie bijdrage geleverd om deze talentrijke, wondermooie zanger nog eens in de kijker te zetten. Wie hem live meemaakte, zal met een nostalgische glimlach luisteren.


  • WAT: Schöne, strahlende Welt
  • WIE: Peter Schreier (tenor), Grosses Rundfunkorchester Berlin o.l.v. Robert Hanell
  • UITGAVE: Berlin Classics 0301746BC
  • FOTO: © picture alliance / dpa
  • BESTELLEN: JPC

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC