Schönberg – Berg: Transfigurations

Schönbergs beroemde Verklärte Nacht, geïnspireerd op het gedicht van Richard Dehmel waarin een vrouw aan haar metgezel aankondigt dat zij zwanger is van een andere man, wordt hier gepresenteerd in de versie voor pianotrio van Eduard Steuermann: “Deze briljante pianist, de schepper van veel van Schönbergs stukken, brengt het verhaal tot leven door de dialoog tussen de man en de vrouw alleen aan cello en viool toe te vertrouwen”, aldus Thomas Dieltjens, pianist van de groep Het Collectief. Anton Webern maakte in 1923 een transcriptie van Schönbergs Kammersymphonie op.9 voor dezelfde bezetting als Pierrot Lunaire. Dit miniatuurorkest, bestaande uit slechts twee blaasinstrumenten (fluit, klarinet), twee strijkinstrumenten (viool, cello) en een piano, “behoudt een grote helderheid in de polyfone lijn”. Het Collectief vroeg de jonge componist Tim Mulleman om voor hetzelfde ensemble de Pianosonate op.1 van Alban Berg te transcriberen, die zelf bewerkingen maakte van enkele van zijn eigen werken, waaronder het beroemde Adagio uit zijn Kammerkonzert, dat ook in dit programma wordt gepresenteerd.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: