Schatkist der vocale kunst

“Classic Archive Collector’s Edition VOICES”: een verzameling die in geen enkele platenkast van de vocaal geïnteresseerde liefhebber kan ontbreken.

Nominatie Gouden Label – Wie nog de grote stemmen van de jaren ’70 tot ’90 heeft meegemaakt, zal met gulzige teugen van deze prachtige dvd-verzameling genieten. Voor anderen kan het een uiterst boeiende kennismaking zijn met een “gouden tijd” van de zangkunst. Classic Archive Collector’s Edition VOICES biedt een overvloed aan schitterende opnamen met een aantal legendarische zangers en zangeressen.

Nominatie Gouden Label – Wie nog de grote stemmen van de jaren ’70 tot ’90 heeft meegemaakt, zal met gulzige teugen van deze prachtige dvd-verzameling genieten. Voor anderen kan het een uiterst boeiende kennismaking zijn met een “gouden tijd” van de zangkunst. Classic Archive Collector’s Edition VOICES biedt een overvloed aan schitterende opnamen met een aantal legendarische zangers en zangeressen.

In het eerste deel van de uitgebreide dvd-verzameling ben je meteen in de ban van de stralende stem van Elisabeth Schwarzkopf. En als gebiologeerd door de intense en tegelijk charmante vertolking, blijf je geboeid kijken. Het laatste deel is gewijd aan de glasheldere stem van de Spaanse diva Victoria de los Ángeles en ook hier word je meegezogen door de innemende vertolking van zowel lied als enkele operapassages (o.a. Puccini’s Butterfly). Daartussen zijn er acht delen. Stuk voor stuk is het genieten van prachtige stemmen, nu eens in lied, dan in concert of operafragmenten. Laten we enkele namen noemen: Teresa Berganza, Régine Crespin, Dietrich Fischer-Dieskau, Grace Bumbry, Tito Gobbi, Boris Christoff en Wolfgang Windgassen. Er zijn natuurlijk nog zangers en zangeressen te vermelden die in een dergelijke verzameling een plaats verdienen – Christa Ludwig, Leontyne Price en Jon Vikcers bijvoorbeeld – maar laten we vooral blij zijn met het gebodene.

Uniek en gevarieerd

Je staat telkens perplex door de uitstekende vocale techniek, de heerlijke legato’s en de intense expressiviteit. Je bewondert de mimiek van Tito Gobbi (Jago in Otello), de kracht en het volume van Wolfgang Windgassen (Parsifal), de metalige hoogte van Gundula Janowitz. Nog zelden zo’n duidelijk gearticuleerde en expressieve vertolking van Berlioz’ Le spectre de la rose gehoord als hier met Régine Crespin. Maar de aandacht gaat ook vaak naar de dirigenten, bijvoorbeeld de sublieme manier waarop Carlo Maria Giulini (1914-2005) het Requiem van Verdi dirigeert: slank, verfijnd en met totale inleving. Het komt wel eens in je op dat zingen zoals deze muzikanten deden, verleden tijd is, maar dat is natuurlijk niet echt zo. De idee geeft wel aan dat we op deze dvd met unieke vocale kunst verwend worden. 

De muziekfragmenten zijn zeer gevarieerd: Schubert en Strauss, Wagner, Verdi, Puccini, Mahler maar ook Menotti, Poulenc, Granados, Mompou. Bij het lied dat Victoria de los Ángeles van Mompou zingt, zit de componist zelf aan de piano. De aflevering over Julia Varady is een film van Bruno Monsaingeon: de producer die al verscheidene zeer interessante muziekdocumentaires heeft gemaakt. En ook deze met Julia Varady is een heerlijke hommage aan de musiceervreugde van deze sopraan. We krijgen in dit warmmenselijk document ook een spannend stukje repetitie met haar echtgenoot Dietrich Fischer-Dieskau te zien.

De opnamen komen veelal uit het BBC-archief. Ze zijn vaak in zwart-wit, maar de kwaliteit is uitstekend, zowel van beeld als van klank. In totaal krijg je op deze dvd van Idéale Audience zowat 14 uur muziek te horen. Ongelooflijk! Er is een mooi verzorgd inlegboekje met niet alleen van elke zanger een korte biografie, maar ook in detail alle gegevens: titels en uitvoerders, de bronnen, de plaats en datum van de opnamen. Volledigheid troef dus. Een verzameling die in geen enkele platenkast van de vocaal geïnteresseerde liefhebber kan ontbreken en die vele uren luistergenot biedt.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC