Bejubelde Satyagraha in de regie van Sidi Larbi Cherkaoui eindelijk in Antwerpen

Eindelijk krijgt Antwerpen de kans om de succesvolle voorstelling Satyagraha van componist Philip Glass in de bejubelde regie en choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui te zien. Deze productie ging na Basel en Berlijn in 2019 in première in Opera Gent, kreeg laaiende reacties en was later gepland voor een reeks voorstellingen in Antwerpen. Door de gekende redenen staat deze indrukwekkende voorstelling, waarin opera en dans zich in elkaar verstrengelen, pas dit seizoen op het programma.

Met solisten, het koor en dansers van OBV maakte Sidi Larbi Cherkaoui van deze opera een wervelende en visionaire beleving. 

“Een pracht van een productie,” oordeelde De Standaard destijds. “Een openbaring” was het voor De Tijd. “Je wordt een beter mens van deze productie,” wist Klara en volgens De Morgen is “de emotionele impact groot”.

Ook internationaal scheerde deze voorstelling hoge toppen en werd genomineerd in de categorie Beste Choreografie voor Der Faust, de belangrijkste theaterprijs in het Duitstalig gebied.

Kortom, een productie die het verdient om opnieuw onder de aandacht te brengen en ​ te beleven.

In de portretopera Satyagraha vertelt Philip Glass over Mahatma Gandhi die als jonge advocaat in Zuid-Afrika zijn leer van het geweldloze verzet ontwikkelde. Zijn bezwerende minimale muziek wordt verbonden met associatieve teksten uit de hindoeïstische Bhagavad Gîtâ, waarin cruciale vragen naar spiritualiteit en menselijk handelen gesteld worden. Glass’ meditatieve meesterwerk eindigt met de vaststelling dat de kracht van de waarheid steeds opnieuw opgewekt zal worden zolang we onze eigen diepmenselijke roep tegen onrecht willen aanhoren.

De muzikale leiding dit keer is in handen van de Amerikaanse maestro Jonathan Stockhammer de specialist in hedendaagse muziek die in het verleden vaak nauw samenwerkte met Glass maar ook met plezier pendelt richting de popmuziek van bijvoorbeeld Frank Zappa of The Pet Shop Boys.

De Belgische tenor Stefan Cifolelli maakt zijn debuut in zijn geboortestad en kruipt in de huid van Gandhi, een rol die hij ook al vertolkte toen deze productie in Berlijn speelde. Hij krijgt het gezelschap van de Duitse sopraan Cathrin Lange in de rol van Ms. Schlesen. De Duits-Mexicaanse mezzosopraan Maren Favela vertolkt de rol van Kasturbai en de Spaans-Mexicaanse bariton Jorge Eleazar zien en horen we als Mr. Kallenbach. De Amerikaanse bas-bariton Justin Hopkins keert terug naar onze planken in de dubbelrol van Parsi Rustomji en Lord Krishna. De rol van Ms. Naidoo wordt vertolkt door de Puerto Ricaans-Amerikaanse sopraan Sophia Burgos. De Spaanse tenor Daniel Arnaldos was al regelmatig te gast bij ons en zien we nu in de rol van Prince Arjuna. De Belgische mezzospraan Raphaële Green tenslotte ontmoeten we eveneens opnieuw in de rol van Ms. Alexander.

Ook het Koor Opera Ballet Vlaanderen moet in deze opera tot het uiterste gaan. Niet enkel omwille van het libretto dat deels in het Sanskriet geschreven is maar vooral omdat zij mee deel uitmaken van de choreografie. 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: