Samen op zee met Lunds Studentsångare

De zee geeft en neemt. Sinds het begin der tijden fascineert dit mysterieuze waterlichaam de mensheid. Van het deinen van de golven tot de ongrijpbare dieptes, en van varende schepen tot mythologische wezens… ook in de kunsten is de zee een wederkerend topoi. Zo brengt het Zweedse mannenkoor Lunds Studentsångare onder leiding van Christian Schultze een selectie van koorwerken onder de naam Sea Fever samen.

De titel van het album is ontleend aan de gelijknamige compositie van Amy Beach (1867-1944). Sea Fever, op.126 [track 06] krijgt een centrale plaats op de cd. In drie verzen bezingen de mannen hun verlangen om de zeilen te hijsen en opnieuw de zee te trotseren. De krachtige en dramatische muzikale taal brengt dit verlangen geniaal tot klinken. De melodie is eenvoudig maar de rijke harmonieën geven haar kleur. Na een harmonische en dynamische climax keert de rust weer en sterven de zuchtende woorden van de zeelui weg.

De dramatische dieptes van de bassen komen ook geweldig tot hun recht in Pendant la tempête [track 08]. Dit werk is van de enige andere vrouwelijke componist op deze cd, niemand minder dan Lili Boulanger (1893-1918). De dreigende storm die nadert brengt de zeelieden angst. Het contrasterende midden is als een baken van rust. De mannen bidden maar al snel keert de onrust terwijl de storm blijft woelen. Boulanger weet deze wervelwind aan emoties subtiel te verklanken voor driestemmig mannenkoor en piano. Met aandacht voor tekstexpressie en klankkleur

Misschien wel het subtielste werk op deze cd is Mouyayoum [track 09] gecomponeerd door Anders Hillborg (°1954). Dit werk heeft geen tekst maar is in plaats daarvan een woordloze klankwolk. Deze vocalise lijkt het gewichtloos meedeinen op de sferische bodem van de zee te verklanken. De kleine, dense veranderingen doen wat denken aan de micropolyfonie in Ligeti’s Atmosphères. De massa of klankwolk groeit alsof die zich gelijkelijk aan naar het wateroppervlak verplaatst voor de massa uiteindelijk uitsterft en versmelt in de wind die over het wateroppervlak glijdt.

De combinatie van Hillborg’ modernistische werk met traditionele zeemansliederen zoals High Barbary [track 02] en romantische liederen zoals Mendelssohns Wasserfahrt [track 04] maakt deze cd des te aantrekkelijker. Naast een hoogstaand technisch niveau etaleert het Zweedse mannenkoor Lunds Studentsångare daarmee hun veelzijdige karakter.

4.5/5
  • WIE: Lunds Studentsångare o.l.v. Christian Schultze, Elisabeth Boström [klavier], Leif Aruhn-Solén [solist track 07]
  • WAT: Sea Fever
  • UITGAVEN: Swedish Society Discofil SCD1183 (onder NAXOS)
  • BESTELLEN: JPC

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Laatste berichten

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC