Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© The Phoebus Foundation

Saints, Sinners, Lovers, and Fools: 300 Years of Flemish Masterworks

Na het overweldigende succes in Denver (Colorado) reist de baanbrekende tentoonstelling Saints, Sinners, Lovers, and Fools: 300 Years of Flemish Masterworks naar Texas. In het Dallas Museum of Art kunnen bezoekers vanaf 19 februari kennis maken met meer dan 130 topstukken uit de collectie van The Phoebus Foundation. Stuk voor stuk laten ze de toeschouwer kennis maken met het unieke artistieke verleden van de Zuidelijke Nederlanden in de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Saints, Sinners, Lovers, and Fools dompelt de bezoekers onder in de wondere wereld van Hans Memling, Jan Gossaert, Jan en Catharina van Hemessen, Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Antoon Van Dyck. Van het zeer religieuze werk van de Vlaamse primitieven gaat het over portretten van welvarende burgers naar de wetenschappelijke ontdekking van de wereld. Knotsgekke schilderijen met narren toveren een glimlach op je gezicht, en de overweldigende emotie van de barok laat zelfs vandaag maar weinig toeschouwers onberoerd. Eindigen doe je in een heuse kunstkamer, waar geheel in de stijl van de zeventiende eeuw schilderijen boven, onder en naast elkaar hangen en op duizelingwekkende manier zijn gecombineerd met sculpturen en fijnzinnige curiosa.

Dr. Katharina Van Cauteren, curator van de tentoonstelling en stafchef van de Kanselarij van The Phoebus Foundation zegt vanuit Texas: ‘De schilderijen in deze tentoonstelling zijn dan wel gemaakt op duizenden kilometers hier vandaan en honderden jaren geleden, maar eigenlijk heeft dat geen belang. In deze tentoonstelling wekken we hen tot leven. En dan zie je al snel dat ze gaan over mensen met dromen, angsten en ambities – mensen, zoals jij en ik.’

Het Dallas Museum of Art bood in het verleden al plaats aan bijzondere tentoonstellingen met gerenommeerde partners, zoals ‘The Body Beautiful in Ancient Greece. Masterworks from the British Museum’, ‘Visions of America. Three Centuries of Prints from the National Gallery of Art’, en recent nog ‘Cartier and Islamic Art. In Search of Modernity’. Van Cauteren: ‘In het Denver Art Museum lokte Saints, Sinners, Lovers, and Fools gemiddeld ruim 550 bezoekers per dag. In combinatie met de kwaliteit van de kunstwerken verklaart dat ongetwijfeld de belangstelling die ons project intussen ook geniet van andere instellingen in Noord-Amerika.’ Na Denver en Dallas reist Saints, Sinners, Lovers, and Fools door naar Montréal, en vervolgens naar ‘heksenstad’ Salem (Massachusetts). Er lopen ook nog gesprekken met andere gastinstellingen. Van Cauteren: ‘Wij zijn bijzonder vereerd dat we een steentje kunnen bijdragen aan het op de wereldkaart zetten van de Vlaamse kunst!’

Saints, Sinners, Lovers, and Fools: 300 Years of Flemish Masterworks is vanaf 19 februari tot 25 juni 2023 te bezichtigen in het Dallas Museum of Art. Bij de tentoonstelling schreef Katharina Van Cauteren het boek From Memling to Rubens (in het Nederlands verschenen als Wij. Van Zalig tot Zot). De publicatie is verkrijgbaar via de website van The Phoebus Foundation www.phoebusfoundation.org of via www.hannibalbooks.be.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende