Rossini, genie van ontspanning

Rossini, Complete Overtures 4, Prague Sinfonia Orchestra, Christian Benda, Naxos

Ja, die Rossini toch, Gioacchino Rossini, de man die leefde voor het betere en het beste, van 1792 tot 1868. Dat betere was voor hem de muziek, het beste was de keuken. In zijn potten en pannen kunnen we niet meer kijken, zijn opera’s weten we zeker te smaken.

Ja, die Rossini toch, Gioacchino Rossini, de man die leefde voor het betere en het beste, van 1792 tot 1868. Dat betere was voor hem de muziek, het beste was de keuken. In zijn potten en pannen kunnen we niet meer kijken, zijn opera’s weten we zeker te smaken.

Naxos zette het Prague Sinfonia Orchestra onder leiding van Christian Benda aan het werk om alle ouvertures van Rossini’s opera’s – zowaar 40 ! – op te nemen. Wij luisterden naar de vierde cd uit de reeks. Je zou voor minder zin krijgen te gaan tafelen. Het is toeval dat we de vierde cd te beluisteren kregen. Net deze cd heeft enkele van de bekendste ouvertures uit zijn opera’s: deze van Il Barbieri di Siviglia, Il Turco in Italia en Le Comte Ory. Drink een goed glaasje eerlijke kwaliteitswijn bij deze te vrolijke muziek die Rossini op den duur zelf beu werd om nog te componeren, geniet van de haute cuisine zoals Rossini het deed en luister terwijl naar deze werken die je vragen mee te zingen. Niet dat het zo eenvoudig is, dat meezingen, want Rossini wist wat muziek componeren was en hij deed dat niet voor dilettanten en andere gelegenheidsmuzikanten.

Wie Rossini wil uitvoeren, zij het als instrumentalist, als zanger en zeker als dirigent, die moet uit het beste hout gesneden zijn zoniet vergaapt hij zich in de talloze details waar de geniale Gioacchino zich mee amuseerde. Net zoals je de ware kok leert kennen aan de o zo precies afgewogen fijnste smaken die je doen afvragen: “Hoe doet die dat toch?”, zo componeerde de levensgenieter Rossini.

Deze cd is met plezier doorgespeeld door orkest en dirigent. Geen grootse uitvoering of dit of dat, het is pretentieloos en met pit muziek maken dat telt. Een vleugje meer Italiaans karakter met wat Franse fijngekruide roomsaus erbij zou mogen, maar geen geklaag. Wie eens gewoon met de glimlach wil luisteren naar sprankelende ouvertures die weet wat aangekocht kan en mag worden.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC