Roemeense pianist Radu Lupu (76) is overleden

Galați (Roemenië), 30 november 1945 – Lausanne (Zwitserland), 17 april 2022

Twee dagen voor een van ‘s werelds fenomenaalste pianisten, Murray Perahia, zijn 75ste verjaardag vierde, overleed zijn pianistieke rechterhand Radu Lupu op 76 jarige leeftijd. Lupu leed al enkele jaren aan een slepende ziekte waardoor hij niet meer concerteerde en zelfs verhuisde naar Lausanne om daar de nodige zorgen te krijgen.

Radu Lupu was een van die uitzonderlijk hoog begaafde musici met een absoluut gevoel voor de zuiverste schoonheid in de muziek . Deze zeldzame ontwikkelde geest beperkte zich begrijpelijker wijze dan ook tot de geniaalste muziek die op een hedendaagse vleugel kan uitgevoerd worden. Voor talenten als Lupu betekent dat een ‘beperking’ tot voornamelijk Mozart, Beethoven, Chopin, Schumann, Liszt, Rachmaninov en Brahms.

Reinhold Möller, CC BY-SA 4.0,

Lupu veroverde de podia wereldwijd al zocht hij nooit de schijnwerpers op. Hij hield meer van teruggetrokken te leven en zag zich als een dienaar van de muziek waarvan hij de boodschap uitdroeg. Hij won meerdere prijzen, werd gelauwerd en geëerd. Naast het optreden met orkesten in alle wereldhoeken, gaf hij ook soloconcerten en maakte schitterende en zelden geëvenaarde opnames.

Met Murray Perahia voerde hij meerdere vierhandige werken en werken voor twee piano’s uit en samen namen ze deze ook op. Als eerbetoon aan beide, de jammer genoeg heengegane en de jarige, laten we u hier mee luisteren naar een van die vierhandige opnames.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: