Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Galau021bi (Roemeniu00eb), 30 november 1945 u2013 Lausanne (Zwitserland), 17 april 2022

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Twee dagen voor een van ‘s werelds fenomenaalste pianisten, Murray Perahia, zijn 75ste verjaardag vierde, overleed zijn pianistieke rechterhand Radu Lupu op 76 jarige leeftijd. Lupu leed al enkele jaren aan een slepende ziekte waardoor hij niet meer concerteerde en zelfs verhuisde naar Lausanne om daar de nodige zorgen te krijgen.

Radu Lupu was een van die uitzonderlijk hoog begaafde musici met een absoluut gevoel voor de zuiverste schoonheid in de muziek . Deze zeldzame ontwikkelde geest beperkte zich begrijpelijker wijze dan ook tot de geniaalste muziek die op een hedendaagse vleugel kan uitgevoerd worden. Voor talenten als Lupu betekent dat een ‘beperking’ tot voornamelijk Mozart, Beethoven, Chopin, Schumann, Liszt, Rachmaninov en Brahms.

Lupu veroverde de podia wereldwijd al zocht hij nooit de schijnwerpers op. Hij hield meer van teruggetrokken te leven en zag zich als een dienaar van de muziek waarvan hij de boodschap uitdroeg. Hij won meerdere prijzen, werd gelauwerd en geu00eberd. Naast het optreden met orkesten in alle wereldhoeken, gaf hij ook soloconcerten en maakte schitterende en zelden geu00ebvenaarde opnames.

Met Murray Perahia voerde hij meerdere vierhandige werken en werken voor twee piano’s uit en samen namen ze deze ook op. Als eerbetoon aan beide, de jammer genoeg heengegane en de jarige, laten we u hier mee luisteren naar een van die vierhandige opnames.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.